ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aνοίγει ο δρόμος για την τιτλοποίηση δανείων αν περάσει η άποψη Draghi για τα ABS

10:07 - 01 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Aνοίγει ο δρόμος για την τιτλοποίηση δανείων αν περάσει η άποψη Draghi για τα ABS
Κι ένα καλό νέο για τις τράπεζες, ενώ το κλίμα αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι… Εν μέσω πολιτικών εξελίξεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμά ότι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις πριν από την αξιολόγηση της τρόικα, η πληροφορία ότι η ΕΚΤ θα δέχεται ως εγγυήσεις από τις Ελληνικές τράπεζες και δάνεια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «junk», μόνο ως καλό νέο μπορεί να χαρακτηριστεί από την αγορά. Το σημαντικότερο νέο είναι ότι εφόσον ληφθεί οριστική απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανοίξει και πάλι η αγορά της τιτλοποίησης δανείων, λύνοντας τα χέρια των τραπεζών σε μεγάλο βαθμό, φού έτσι θα έχουν ανετότερη πρόσβαση στις αγορές.

 

 

Με βάση τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων της 30ής Ιουνίου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δώσει στην ΕΚΤ ως εξασφάλιση ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου συνολικής ονομαστικής αξίας 42,87 δισ. ευρώ, αντλώντας φθηνή ρευστότητα ύψους περίπου 32 δισ. ευρώ.

 

Το υπόλοιπο χορηγήσεων δανείων για τις εγχώριες τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 215 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, αν εξαιρεθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μένουν χορηγήσεις περίπου 70 δισ. ευρώ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για την έκδοση καλυμμένων ομολογιών.

 

Για να ξεπερασθεί το πρόβλημα της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης οι τράπεζες θα αναγκαστούν να υποστούν «haircut» επί της ονομαστικής αξίας των δανείων. Θα βάλουν δηλαδή περισσότερα δάνεια για να πάρουν έναν τίτλο μικρότερης αξίας.

 

Σύμφωνα με τους χθεσινούς Financial Times, o διοικητής της ΕΚΤ κ. Mario Draghi, θα αποκαλύψει μέσα στην εβδομάδα τις λεπτομέρειες σχεδίου για την αγορά δανείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχουν μοιραστεί σε πακέτα, και είναι γνωστά ως Asset-Backed Securities (ABS), καθώς και καλυμμένων ομολόγων, ώστε να αναθερμανθεί η αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και να αυξηθεί ο δανεισμός στις μικρότερες επιχειρήσεις της ευρω-περιφέρειας, που «διψούν» για ρευστότητα.

 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, στο πλαίσιο του σχεδίου, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την ηγεσία του κ. Draghi, θα προτείνει να χαλαρώσουν οι υπάρχουσες απαιτήσεις για την ποιότητα των ενεργητικών που αποδέχεται η κεντρική τράπεζα, ώστε να μπορέσει ο νομισματικός θεματοφύλακας να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα, γνωστά ως senior tranches, από ABSs της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Με αυτή την κίνηση θα απελευθερωθούν δισεκατομμύρια σε ρευστότητα για τις τράπεζες, σε δύο από τις πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης. Κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης δήλωσε: «Θα υπάρχει σημαντική θετική επίδραση για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της Ελλάδας».

 

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να χαλαρώσουν οι νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια, υπέστη πλήγμα από τους κανόνες που αφορούν τα χρεόγραφα χαμηλής αξιολόγησης, τονίζει ο τραπεζίτης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.