ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Nomura προτιμά Εθνική και Alpha ενόψει των stress tests

14:05 - 22 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Nomura προτιμά Εθνική και Alpha ενόψει των stress tests
«Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;». Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπαθεί να δώσει η χρηματιστηριακή Nomura, σε σημερινή ανάλυσή της, στην οποία υποστηρίζει ότι το κλειδί για να εξηγηθεί η πρόσφατη υποαπόδοση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι ο κίνδυνος των πρόωρων εκλογών το 2015. Παράλληλα, επαναδιατυπώνει την προτίμησή της για τις μετοχές της Εθνικής και της Alpha, ενόψει των stress tests.

Όπως εξηγούν οι οικονομολόγοι της Nomura, η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τρόικας μέχρι το τέλος του έτους και να συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο εποπτείας/στήριξης για την μετά το πρόγραμμα περίοδο. Μάλιστα, προσθέτουν ότι και οι δύο αυτοί στόχοι πρέπει να κατορθωθούν με έναν τρόπο που να καθιστά δυνατή την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.

 

Η χρηματιστηριακή αναφέρεται και στον αναβαλλόμενο φόρο (DTA) που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση, ο οποίος, επισημαίνει, περιλαμβάνει dilution ρίσκο για εκείνες τις τράπεζες που θα ανακοινώσουν ζημιές στο μέλλον. Το ρίσκο αυτό θα είναι υψηλότερο για εκείνες τις τράπεζες που διαπραγματεύονται με χαμηλούς πολλαπλασιαστές ή/και με υψηλότερα επίπεδα DTAs, τονίζεται στην ανάλυση.

 

Η ανάλυση εφιστά την προσοχή και στο γεγονός ότι τα επίπεδα των επισφαλών assets είναι υψηλά για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο. Ωστόσο, εκτιμά ότι τα δίχτυα προστασίας που δημιουργήθηκαν μετά από την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου, ύστερα από τα δικά τους stress tests, αντιστοιχούν στο περίπου 30% των μεικτών δανείων, στο 98% των δημοσιευμένων NPLs και στο 63% των προβληματικών δανείων κατά μέσο όρο.

 

Σε περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, αυτό θα πρέπει να παρέχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας, εκτιμά η Nomura. «Ωστόσο, είναι πιθανό τα AQR να δημιουργήσουν την ανάγκη επιπλέον προβλέψεων από τις τράπεζες στο β΄ εξάμηνο», προσθέτει.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση, η οικονομική βελτίωση στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση κόστους από τις ενοποιήσεις, θα πρέπει να δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα οι αποδόσεις των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων τους να διαμορφωθούν στο 12% κατά μέσο όρο.

 

«Παρότι οι προβλέψεις θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο βραχυπρόθεσμα, τα επίπεδα κεφαλαίου θα είναι αρκετά για να περάσουν τα stress tests της ΕΚΤ», αναφέρει η χρηματιστηριακή, διατηρώντας την προτίμησή της για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha, στις οποίες έχει δώσει σύσταση «buy».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.