ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα συρτάρια των Fitch, S&P και Moody's οι αναβαθμίσεις των τραπεζών

12:15 - 27 Οκτ 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα συρτάρια των Fitch, S&P και Moody's οι αναβαθμίσεις των τραπεζών
Περιμένουν την κατάληξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - τρόικα, καθώς και τη ρύθμιση για τη διαχείριση του χρέους.

Έτοιμες είναι οι αναβαθμίσεις ξένων οίκων (Fitch, S&P, Moody's) για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, λίγες ώρες μόλις μετά τα stress tests, αλλά μπαίνουν στον… πάγο. Μπορεί η χώρα και οι τράπεζες να πέρασαν τον δύσκολο κάβο των stress tests με τις κεφαλαιακές ανάγκες να περιορίζονται αισθητά στα 346 εκατ. ευρώ και να μη χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου ή κάποιες άλλες αποφασιστικές κινήσεις εκ μέρους των τραπεζών, δεν ισχύει το ίδιο για την οικονομία. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το αν οι αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους αξιολόγησης μπαίνουν στο συρτάρι έχει να κάνει με το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικα, αλλά και δεν υπάρχει κάποια λύση ως προς τη διαχείριση του χρέους. Εφόσον συμβούν αυτά, εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες και με απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως την πολιτική σταθερότητα, εν μια νυκτί η καχυποψία για τη χώρα μας θα εξαφανιστεί και βεβαίως για το πιστωτικό σύστημα.

 

Χθες έγινε μία αποφασιστική κίνηση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, βάζοντας ουσιαστικά τον πρώτο λίθο για τη διεθνή αξιοπιστία των Ελληνικών τραπεζών. Οι τραπεζίτες το μόνο που σκέφτονται τώρα είναι το πώς θα «βγάλουν» το ΤΧΣ από τη μετοχική σύνθεση των τραπεζών τους. Η συμμετοχή του ΤΧΣ στην Alpha διαμορφώνεται κοντά στο 70%, κοντά στο 67% στην Πειραιώς, στο 55% στην Εθνική και στο 34% για την Eurobank. Οι δύο πρώτες, Alpha και Πειραιώς, «δηλώνουν» έτοιμες για να επαναγοράσουν και να ακυρώσουν τα warrants, μέσω προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους των παραστατικών τίτλων, κάνοντας χρήση του θεσμικού πλαισίου που προσφάτως πέρασε από τη Βουλή.

 

Άλλωστε και το ίδιο το ΤΧΣ, συμβάλλοντας περαιτέρω στην ανάπτυξη της οικονομίας και επιθυμώντας να διασφαλίσει κεφάλαια 16 δις. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών, θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί ανάλυση – τοποθέτηση ξένου ανεξάρτητου χρηματο/οικονομικού οίκου, προκειμένου να τοποθετηθεί ως προς το πώς θα γίνει η ομαλή μετάβαση των τραπεζών πίσω στον ιδιωτικό τομέα με τις όσον το δυνατόν μικρότερες απώλειες για τον Έλληνα φορολογούμενο. Εφόσον γίνει αυτό, δεν αποκλείεται το προσεχές καλοκαίρι και κατά την τέταρτη περίοδο εξάσκησης των warrants να υπάρξουν κινήσεις εκ μέρους των τραπεζών προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η αλλαγή κατεύθυνσης των τραπεζών θα έρθει με τα αποτελέσματα του 2014 από τα οποία προκύπτει δυναμική αύξηση οικονομικών μεγεθών και πλήρης έλεγχος των ‘κόκκινων δανείων», κάτι που σημαίνει ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα επωφελείται από τη φάση ανάκαμψης στην οποία περνάει η Ελληνική οικονομία.

 

Η πραγματική χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας πάντως, θα έρθει από τις τράπεζες, μόνο όταν ξεκινήσει ο διατραπεζικός δανεισμός. Τα εχέγγυα υπάρχουν από τη στιγμή που σε διάστημα μικρότερο των δύο ετών, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν ελεγχθεί τρεις φορές καλύπτοντας κάθε φορά τις ανάγκες τους.

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.