ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εθνική: Ενστάσεις για το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια

20:13 - 06 Νοε 2014 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Εθνική: Ενστάσεις για το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά δάνεια
Γύρω από τα θέματα επάρκειας κεφαλαίων, επισφαλών απαιτήσεων και σχεδίων της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας για τη Finansbank, περιστράφηκαν οι ερωτήσεις των αναλυτών διεθνών οίκων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας.

Για την Εθνική Τράπεζα δεν «υπάρχει καν η συζήτηση για κούρεμα έως 50% των δανείων προς τις μικρές επιχειρήσεις, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο», ενώ τα στελέχη της τράπεζας υπογράμμισαν πως «το νομοσχέδιο ενθάρρυνε την στάση πληρωμών, κυρίως στο κομμάτι του retail".

Όσον αφορά την Finansbank τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι η συμφωνία με την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι η πώληση να γίνει σε δύο στάδια και το πρώτο στάδιο αναμένεται να υλοποιηθεί σε λίγους μήνες.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank θα γίνει με την έκδοση νέων μετοχών που θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης, και θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στο 60% μέχρι τα τέλη του 2015. «Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση αυτή για την Εθνική, αλλά πρέπει να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των μετόχων και της ίδιας της Finansbank. Δεν μας είναι ευχάριστο, είναι δύσκολο για την Εθνική», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της τράπεζας στους ξένους αναλυτές. 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης σε αυτές περιλαμβάνεται η πώληση του Αστερα, η οποία θα ολοκληρωθεί σύντομα και ορισμένες κινήσεις, για τις οποίες δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες.

Σχετικά με την επάρκεια κεφαλαίων μετά τα stress tests, αναφέρθηκε ότι υπάρχει κεφαλαιακό πλεόνασμα 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, και επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα από 700 εκατ. έως 1,2 δις. ευρώ από τον αναβαλλόμενο φόρο.


Στο μέτωπο των επισφαλειών, η Εθνική Τράπεζα σημειώνει μείωση που οφείλεται βεβαίως και σε deleverage, καθώς και μείωση των προβλέψεων. Οι επισφάλειες του ομίλου καλύπτονται από υψηλό ποσοστό προβλέψεων, στο 56,5%.

Τέλος για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το δημόσιο ανέφεραν ότι «θα υπάρξουν συζητήσεις επί του θέματος με τον νέο επόπτη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το βασικό επιχείρημα της Εθνικής στην συγκεκριμένη συζήτηση είναι η πεποίθηση ότι ο όμιλος διαθέτει σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:17 - 06 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.