ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γενναία αύξηση 1,5 δισ. ευρώ του ELA από την ΕΚΤ

14:22 - 22 Απρ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γενναία αύξηση 1,5 δισ. ευρώ του ELA από την ΕΚΤ
Σε αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 1,5 δισ. ευρώ προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πλέον το συνολικό ποσό που μπορούν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού ανέρχεται στα 75,5 δισ. ευρώ, έναντι 74 δισ. της προηγούμενης εβδομάδας, και θα επανεξεταστεί σε μία εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή το  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ότι η ΕΚΤ, θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, όσο αυτές είναι φερέγγυες.

«Είμαστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχουμε επιτελέσει στο ακέραιο τον ρόλο μας για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας και συνεπώς της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την οικονομία. Αυτό ειδικότερα σημαίνει ότι παρά τις πιέσεις που δέχονταν πάντα διασφαλίζαμε οι φερέγγυες τράπεζες να έχουν χρηματοδότηση(...). Οπότε θα συνεχίσουμε να χορηγούμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και δεύτερον να δανείζουμε μόνο με επαρκείς διασφαλίσεις, όπως συμβαίνει σήμερα», τόνισε.

Επί του παρόντος, πρόσθεσε, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λαμβάνει από την κεντρική τράπεζα ρευστότητα ύψους περίπου 110 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσια από τo επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2014. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ, στο 61% του ελληνικού ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης.

Παράλληλα σε δημοσίευμα του Reuters, αναφέρεται ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών, διαψεύδοντας ουσιαστικά δημοσίευμα του Bloomberg που έκανε λόγο για περιορισμό του μεγέθους του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) των ελληνικών τραπεζών από μεριάς ΕΚΤ.

«Κατά καιρούς γίνονται συζητήσεις πάνω σε διάφορα πιθανά σενάρια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταλήγουν σε απόφαση (του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ)», πρόσθεσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η ΕΚΤ σχεδιάζει αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στα ενέχυρα που κατατίθενται για την άντληση ρευστότητας από τον ELA.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 22 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.