ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί υποχωρούν οι τράπεζες και πότε θα ξεκινήσει η άνοδος στο ΧΑ

10:21 - 05 Δεκ 2006 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα επίπεδα των 4.000 με 4.100 μονάδων προσδιορίζουν την ολοκλήρωση της διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο ξένοι θεσμικοί αλλά και παράγοντες της αγοράς. Στον αντίποδα βλέπουν εκ νέου σημαντική άνοδο της αγοράς με σαφή αναστροφή τάσης τουλάχιστον για τις τράπεζες από τα μέσα ή ίσως και από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2007.

Μάλιστα, στέλεχος ξένης τράπεζας που ελέγχει μεγάλο μέρος των συναλλαγών πελατών του εξωτερικού στο ΧΑ, αναφέρει ότι η διόρθωση είναι εξωγενής.  Τα μακροοικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα, βελτιώνονται ενώ οι τράπεζες εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία.  Τα κέρδη για την χρήση 2006 των τραπεζών θα επηρεαστούν λόγω της εφάπαξ φορολόγησης των αποθεματικών. Η παράμετρος αυτή όμως δεν φαίνεται να προβληματίζει τους ξένους.

Οι βασικές αιτίες της πτώσης των τραπεζικών μετοχών και γενικότερα του ΧΑ θα πρέπει να αναζητηθούν στο γεγονός ότι οι ξένοι, οι οποίοι ελέγχουν από το 30% έως το 48% των μετοχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ενώ σε ορισμένες μικρές φθάνουν έως το 79%, ρευστοποιούν μέρος των επενδυτικών τους θέσεων καθώς κλείνουν τα λογιστικά τους βιβλία εν'  όψει του τέλους της χρονιάς.  Από τις ελληνικές τράπεζες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη και ως εκ τούτου προβαίνουν σε επιλεκτικές πωλήσεις.

Πέραν αυτού του βασικού παράγοντα, η πτώση θα πρέπει να αποδοθεί και στο ευρύτερο διεθνές κλίμα καθώς η άνοδος του ευρώ προβληματίζει. Πάντως, από τις αρχές του 2007 αναμένεται άνοδος εκ νέου, ειδικά στις τράπεζες, λόγω κυρίως των business plan που θα ανακοινώσουν,  αναθεωρώντας επί τα βελτίω τους οικονομικούς τους στόχους με προεξάρχουσες την Alpha στις 27 Ιανουαρίου και την Εθνική στις 23 Φεβρουαρίου.  Νέα επιχειρηματικά σχέδια αναμένονται επίσης από την Eurobank, την Πειραιώς, την Emporiki και την ΑΤΕ Βank.

Π Λεωτσάκος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.