ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ναυαγεί η ιδιωτικοποίηση μέσω warrants

09:01 - 10 Ιουν 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ναυαγεί η ιδιωτικοποίηση μέσω warrants
Όσο και αν οι τραπεζίτες, με την αρωγή της Τρόικας, επιθυμούν διακαώς την επιστροφή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στα χέρια των ιδιωτών μετόχων μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων (warrants), μια τέτοια εξέλιξη εξακολουθεί να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη αν όχι απίθανη.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν στελέχη τραπεζών η παρατεταμένη αβεβαιότητα έχει απαξιώσει τις τιμές των μετοχών των τραπεζών με αποτέλεσμα και η 4η περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων να ολοκληρωθεί χωρίς ουσιαστικά να ασκηθούν σχετικά δικαιώματα. Και αυτό γιατί η τρέχουσα τιμή των μετοχών είναι κατά πολύ χαμηλότερη των τιμών άσκησης των warrants.

Σήμερα ολοκληρώνεται η 4η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων της ALPHA ΒΑΝΚ, ενώ θα ακολουθήσουν στις 26 Ιουνίου η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στις 2 Ιουλίου η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Αναλυτές χαρακτηρίζουν τη διαδικασία τυπική καθώς προδικάζουν ότι δεν θα ασκηθούν δικαιώματα, καθώς κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο, δεδομένου ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι χαμηλότερες των τιμών άσκησης των δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι δικαιωμάτων της ALPHA BANK θα μπορούν μέχρι τις 10 Ιουνίου να αποκτήσουν 7 μετοχές της τράπεζες για κάθε 1 warrant που κατέχουν στην τιμή των 0,4796 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, χθες η μετοχή της ALPHA BANK έκλεισε στα 0,300 ευρώ. Πιο απλά, αν ασκήσει κανείς για παράδειγμα 100 warrant θα αποκτήσει 700 μετοχές έναντι 335 ευρώ, ενώ με τα ίδια λεφτά μέσω του Χρηματιστηρίου μπορεί να αποκτήσει 1.116 μετοχές!

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση σε ότι αφορά τα warrants της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς η απόσταση μεταξύ τρέχουσας τιμής των μετοχών τους και της τιμής άσκησης των δικαιωμάτων είναι πολύ μεγάλη, καθιστώντας απίθανη την επιστροφή των δύο τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια μέσω των warrants.

Συγκεκριμένα οι κάτοχοι δικαιωμάτων της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ θα μπορούν μέχρι τις 26 Ιουνίου να αποκτήσουν 8 μετοχές της για κάθε 1 warrant που κατέχουν έναντι 4,6761 ευρώ ανά μετοχή. Η μετοχή της ΕΤΕ έκλεισε χθες στα 1,070 ευρώ. Ετσι αν κάποιος ασκήσει 100 warrants θα αποκτήσει 800 μετοχές καταβάλλοντας συνολικά 3.740 ευρώ, ενώ με τα λεφτά αυτά μπορεί να αγοράσει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών 3.495 μετοχές, δηλαδή τετραπλάσιο και πλέον αριθμό.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η 4η περίοδος άσκησης δικαιωμάτων της Πειραιώς ολοκληρώνεται στις 2 Ιουλίου και οι δικαιούχοι μπορούν να αποκτήσουν 4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχουν στην τιμή των 1,8530 ευρώ ανά μετοχή. Χθες η μετοχή της Πειραιώς έκλεισε στα 0,41 ευρώ. Αν κάποιος προχωρήσει στην άσκηση 100 warrants θα αποκτήσει συνολικά 400 μετοχές, καταβάλλοντας 741 ευρώ, ενώ με το ίδιο ποσό μπορεί να αποκτήσει από την αγορά 1.776 μετοχές της τράπεζας!

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της ανακεφαλαιοποίησης οι μετοχές του Δημοσίου που βρίσκονται στο ΤΧΣ θα επέστρεφαν σταδιακά στους ιδιώτες μέσω της άσκησης των warrants που είχαν δοθεί σε όσους ιδιώτες συμμετείχαν στην ανακεφαλαιοποίηση. Η άσκηση των warrants έχει προγραμματιστεί να γίνει σε 9 περιόδους, κάθε 6 μήνες, και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι 3 πρώτες περίοδοι. Αν οι συνθήκες βελτιωθούν, τότε ίσως τα warrants ανακάμψουν. Σημειώνεται ότι είναι ανοιχτού τύπου και μπορούν να ασκηθούν στο σύνολό τους ακόμα και κατά την τελευταία περίοδο άσκησης εξέλιξη πάντως που με τις παρούσες συνθήκες φαντάζει απίθανη.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:36 - 10 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.