ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από μια κλωστή κρέμεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

19:00 - 27 Ιουν 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Από μια κλωστή κρέμεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Τις πιο κρίσιμες ώρες στη σύγχρονη ιστορία του, διάγει από αργά χθες το βράδυ το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, με τις διοικήσεις των τραπεζών να γίνονται μάρτυρες του πρωτοφανούς φαινομένου με τις ουρές έξω από τις τραπεζικά ΑΤΜ’s ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας και ταυτόχρονα να περιμένουν την αυριανή τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι με το συμβούλιο των Κεντρικών Τραπεζιτών της ευρωζώνης.

Πριν την αυριανή τηλεδιάσκεψη θα έχει προηγηθεί συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ είναι προφανές ότι πριν αποφασίσει για την περαιτέρω ή όχι στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει πρώτα να έχει στα χέρια του τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup.

Ωστόσο η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το Eurogroup αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και να μην δώσει παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο Μ. Ντράγκι είχε ο ίδιος ενημερώσει τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι η όποια κάλυψη της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες θα είναι σε ισχύ όσο υπάρχει πρόγραμμα.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες και μετά την αυριανή τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με την Διοίκηση της ΤτΤ για να αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και να προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα πρόθεση της ΕΚΤ θα είναι να χορηγήσει την απαιτούμενη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες τουλάχιστον την Δευτέρα και την Τρίτη.

Ωστόσο οι ίδιες πηγές αρνούνται να εκτιμήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι από την Τετάρτη και μετά ή για το εάν θα λειτουργήσουν τα τραπεζικά υποκαταστήματα ακόμη και το πρωί της Δευτέρας διευκρινίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων, όπως των πολιτικών εξελίξεων, του κλίματος που θα έχει διαμορφωθεί ως τη Δευτέρα εντός και εκτός Ελλάδος αλλά και της ψυχραιμίας που θα επιδείξει το κοινό.

Τώρα σε ότι αφορά στην πιθανότητα επιβολής capital controls στις ελληνικές τράπεζες, κυκλοφορούν πλήθος σεναρίων για τα οποία κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν κάποιο από αυτά παρουσιάζει πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Το επικρατέστερο θέλει να ανοίγουν οι τράπεζες την Δευτέρα το πρωί υλοποιώντας ωστόσο συναλλαγές που δεν επιτρέπουν αναλήψεις μεγάλων χρηματικών ποσών.

Ανεφοδιάζονται τα ΑΤΜ’s

Ουδείς τραπεζίτης κρύβει την κρισιμότητα των στιγμών και την ανησυχία του για τις συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών και άπαντες παλεύουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου για τον ομαλό ανεφοδιασμό των ΑΤΜ. 

Η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: "Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η τροφοδοσία των ΑΤΜ γίνεται ομαλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, και όπου παρουσιάζονται -σε μεμονωμένες περιπτώσεις- προβλήματα λόγω αυξημένων εκροών, αυτές αποκαθίστανται το γρηγορότερο δυνατόν."

Κώστας Παπαγρηγόρης 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:57 - 27 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.