ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Τι αλλάζει για ιδιώτες & επιχειρήσεις- Κλειστό το Χρηματιστήριο

08:14 - 29 Ιουν 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Τι αλλάζει για ιδιώτες & επιχειρήσεις- Κλειστό το Χρηματιστήριο
Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα ζει εδώ και λίγες ώρες πρωτόγνωρες καταστάσεις και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) η οποία πριν από λίγες εβδομάδες άνηκε είτε στη σφαίρα των σεναρίων είτε ακόμη και της επιστημονικής φαντασίας είναι πλέον γεγονός.

Τα τραπεζικά καταστήματα από σήμερα μέχρι και την άλλη Δευτέρα 6 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστά, ενώ αποφασίστηκε να επιβληθούν και περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων με αποτέλεσμα από τα ATM – τα οποία σήμερα πιθανότατα θα παραμείνουν κλειστά –οι συναλλασσόμενοι να μπορούν να αντλούν μέχρι 60 ευρώ ανά κάρτα και ανά λογαριασμό.

Η εξέλιξη αυτή έστειλε, όπως ήταν φυσικό, μαζικά τον κόσμο μέχρι αργά χθες το βράδυ στα λιγοστά ΑΤΜ που διέθεταν χρήματα με αποτέλεσμα να κορυφωθεί το φαινόμενο με τις ουρές, ενώ ακόμη μεγαλύτερο γίνεται το πρόβλημα στους τουριστικούς προορισμούς όπου πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες των τουριστών.  

«Η χώρα, η οικονομία και οι τράπεζες» βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες σε αχαρτογράφητη περιοχή και ουδείς μπορεί να εκτιμήσεις με ακρίβεια τι μέλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής» τόνιζε αργά χθες βράδυ στο Reporter έμπειρος τραπεζίτης με έκδηλη την ανησυχία στον τόνο της φωνής του.

Σημειώνεται ότι την απόφαση να παραμείνουν κλειστές οι ελληνικές τράπεζες όλη την βδομάδα αλλά και την επιβολή capital controls έλαβε χθες το απόγευμα Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να επιτευχθεί η οργανωμένη διαχείριση της κρίσης. Στη συνέχεια υπέβαλε την εισήγησή του προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και αναμένονταν να ενεργοποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αργά χθες το βράδυ. Μάλιστα αμέσως μετά το υπουργικό αργά χθες το βράδυ ή νωρίς σήμερα το πρωί αναμένονταν και οι επίσημες ανακοινώσεις και οι λεπτομέρειες αναφορικά με τις λεπτομέρειες των capital controls.

Η νέα τραπεζική πραγματικότητα

Αρχικά οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές από σήμερα 29 Ιουνίου έως και την Δευτέρα 6 Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται παράταση.

Τα ATM εκτός απροόπτου θα μείνουν σήμερα 29 Ιουνίου κλειστά για τεχνικούς λόγους, προκειμένου να «σεταριστούν» οι τεχνικές προσαρμογές στα νέα όρια. Πιθανότατα θα ξεκινήσουν να λειτουργούν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Όπως ειπώθηκε τα ATM θα έχουν ανώτατο όριο ανάληψης τα 60 ευρώ ανά 24 ώρες και ανά τραπεζικό λογαριασμό. Σημειώνεται ότι το 24ώρο δεν λογίζεται από την αλλαγή της ημέρας αλλά μεταξύ των δύο συναλλαγών.

Μισθοί, συντάξεις του δημοσίου θα πιστώνονται κανονικά στους λογαριασμούς αλλά το όριο ανάληψης για τον δικαιούχο θα είναι 60 ευρώ.

Επίσης οι πρώτες πληροφορίες χθες βράδυ ανάφεραν ότι οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες όπως και μέσω web banking εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα έχουν όριο. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο για τις διεθνείς συναλλαγές.

Δεν θα μπορούν να  "σπάσουν" προθεσμιακές καταθέσεις πριν από την καθορισμένη ημερομηνία λήξης, εκτός και εάν τα χρήματα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή δανείου στην ίδια τράπεζα.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις θα ισχύσουν διευρυμένα όρια – ακόμη δεν έχουν οριστεί – για να καλυφθούν πληρωμές εργαζομένων αλλά όχι μέσω καταστημάτων, ενώ δεν θα μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και να μεταφερθούν κεφάλαια από τράπεζα σε τράπεζα για πληρωμές.

Τέλος τα εμβάσματα στο εξωτερικό θα εξετάζονται πολύ αυστηρά κατά προτεραιότητα, κατά περίπτωση και υπό ειδικούς όρους. Θα απαγορευτεί δηλ η εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό και θα μπει πλαφόν για λόγους σπουδών, νοσηλείας ή ταξιδιού.

Κλειστό και το Χρηματιστήριο

Τις επόμενες έξι εργάσιμες μέχρι και την Δευτέρα 6 Ιουλίου (την επομένη του δημοψηφίσματος δηλαδή) το Χρηματιστήριο θα παραμείνει κλειστό. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προβλέπεται να ξανανοίξει από την ερχόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή λειτουργεί προσωρινά σαν προστατευτική ασπίδα απέναντι στην καταιγίδα που πολλοί προβλέπουν ότι θα ξεσπάσει στις διεθνείς αγορές.

Το πάγωμα των συναλλαγών στο ΧΑ είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας μεταφοράς κεφαλαίων από και προς το τραπεζικό σύστημα και εκκαθάρισης των χρηματιστηριακών συναλλαγών από τη στιγμή που δεν θα λειτουργεί το σύστημα διακανονισμού Target.

Σε ότι αφορά τις συναλλαγές των συνεδριάσεων 25 και 26 Ιουνίου που αναμένονταν να εκκαθαριστούν σήμερα θα μεταφερθούν για μετά τις 6 Ιουλίου ή όποτε ανοίξουν οι τράπεζες.

Κώστας Παπαγρηγόρης 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:31 - 29 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.