ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποβάθμιση σε "CC" δια χειρός Fitch

09:13 - 01 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Υποβάθμιση σε "CC" δια χειρός Fitch
Η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές έχει αυξήσει σημαντικά το ρίσκο η Ελλάδα να μην μπορέσει να καλύψει τις ομολογιακές της υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες, μεταξύ των οποίων και προς ιδιώτες επενδυτές, εκτιμά ο οίκος Fitch, που προχώρησε σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα, σε CC από CCC, μειώνοντας αντίστοιχα και το «πλαφόν χώρας» (Country Ceiling) κατά μία βαθμίδα σε CCC από B-.

Όσον αφορά δε στο επικείμενο δημοψήφισμα, κατά την άποψη της Fitch, μια αρνητική ψήφος αυξάνει δραματικά το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αν και μια θετική ψήφος στο δημοψήφισμα βοηθά να αποφευχθούν κάποια από τα ακραία ρίσκα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η κατάσταση θα παραμείνει αβέβαιη.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, ο οίκος Standard & Poors σε συνέχεια της υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας υποβάθμισε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) -κατά δύο βαθμίδες από CCC σε SD- τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τραπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank).

Ο οίκος πρoέβη στην υποβάθμιση λόγης της επιβολής ελέγχων στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), τονίζοντας πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.