ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ανάγκες έως 20 δισ. εκτιμά η Goldman Sachs

11:04 - 14 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ανάγκες έως 20 δισ. εκτιμά η Goldman Sachs
Μεταξύ 7 – 20 δισ. ευρώ τοποθετεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs, σε σημερινή ανάλυσή της.

Παράλληλα εκτιμά, πως το όριο πρόσβασης στην έκτακτη χρηματοδότηση του ELA θα αυξηθεί σταδιακά, αλλά υπογραμμίζει πως η επαναφορά της κανονικότητας στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος είναι μια μακρά διαδικασία.

Ειδικότερα, η τράπεζα αναφέρεται στην κατ’ αρχήν συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης από τον ESM, καθώς και στο ποσό των 10-25 δισ. ευρώ που προβλέπεται σε αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Υπό το προτεινόμενο πλαίσιο, τα κεφάλαια για την διάσωση των τραπεζών θα αναπληρωθούν από τα έσοδα του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το κρατικό μερίδιο στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 35-68% ενώ η νέα ένεση ρευστότητας ενδέχεται να μεταβάλλει αυτή τη μετοχική σύνθεση. Η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δυσκολίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δις. ευρώ, εκτιμά η GS.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αυτό το μέγεθος υπολογίζεται με βάση δύο προϋποθέσεις:

- Δεν θα ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ

 

- Ο έλεγχος φερεγγυότητας των τραπεζών θα βασιστεί στα προ προβλέψεων κέρδη

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ο… λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανεβαίνει σημαντικά, σημειώνει η GS.

Σταδιακή μείωση του haircut στα collateral για τον ELA

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA έχει παγώσει στα 89 δις. ευρώ σε αυτό το στάδιο, σημειώνει η τράπεζα, ενώ εκτιμά πως η "δεξαμενή” ενεχύρων για πρόσβαση στον ELA πάνω από αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται στα 12 δις. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας μέσω του ELA και να μειώνει σταδιακά το haircut στα ελληνικά ενέχυρα.

Πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει σε βάθος χρόνου επιπλέον 8-16 δις. ευρώ ενεχύρων, επιτρέποντας την συνέχιση του τρέχοντος ρυθμού αναλήψεων από τις τράπεζες, λέει η GS.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες στην Ελλάδα απέχουν σημαντικά από την ανάκτηση της κανονικότητας των λειτουργιών τους, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση και η αύξηση του ορίου πρόσβασης στον ELA δεν εξασφαλίζουν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, η GS προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον μεγαλύτερων προκλήσεων στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες της Ελλάδος.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:23 - 14 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.