ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ζήτησαν 10 δις προκαταβολή–Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση

07:30 - 28 Ιουλ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ζήτησαν 10 δις προκαταβολή–Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την ανακεφαλαιοποίηση
Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις σε Αθήνα, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη, με άξονα την νέα ανακεφαλαιοποίηση του πιστωτικού συστήματος.

Χθες βράδυ η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λ. Κατσέλη επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών αποκαλύπτοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ζητήσει 10 δισ. από τον ESM για να υπάρξει μια πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση πριν την τελική ανακεφαλαιοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του χρόνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του γάλλου κεντρικού τραπεζίτης C. Νοyer ο οποίος πρόσφατα έθεσε το θέμα μιας πρώτης κεφαλαιακής «ένεσης» πριν το αποτέλεσμα του ελέγχου των κεφαλαιακών αναγκών. Σημειώνεται ότι η προκαταβολή που είχε δοθεί το 2012 από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αφορούσε τότε τράπεζες με αρνητικά ίδια κεφάλαια που έχρηζαν στήριξη της βιωσιμότητάς τους.

Άλλωστε στη συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με τα στελέχη του SSM την περασμένη Παρασκευή μεταδόθηκε η πρόθεση να υπάρξει ευελιξία και γοργός ρυθμός στην διαδικασία αφού δε, οι αλλεπάλληλες ασκήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί οι εγχώριες τράπεζες έχουν προσφέρει τεχνογνωσία εκατέρωθεν.

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις

Την ίδια στιγμή επιτελικά στελέχη των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με μεγάλα διεθνή funds, προκειμένου να καταγραφούν οι πρώτες σκέψεις από πλευράς των διεθνών μετόχων σε ότι αφορά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση. Μάλιστα οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη είναι πυρετώδεις ενώ στο παιχνίδι έχει μπει δυνατά και ο Single Monetary Mechanism.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον μιλάμε για έξι πλευρές - τρόικα, ΕSM, SSM και Ευρωπαική Αρχή Εξυγίανσης, ενώ από χθες συμμετέχει και η Τρόικα, με τις τράπεζες να παίρνουν ήδη μια πρώτη γεύση από τις συναντήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που ξεκίνησαν ήδη από χθες.

Ένα κρίσιμο δεδομένο είναι ότι στην ανακεφαλαιοποίηση θα χρησιμοποιηθεί το κοινοτικό δίκαιο χωρίς το μέρος της Οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση το οποίο αφορά το bail in. Το σχετικό εργαλείο αρχίζει να ισχύει από το 2016 και πέραν του χρονικού «επιχειρήματος», στους κόλπους της ΕΚΤ κυριαρχεί η εκτίμηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί το bail in.

Κεντρικός ο ρόλος του ΤΧΣ

ΤτΕ και διοικήσεις των τραπεζών αναμένουν ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες θα δημιουργηθούν συνθήκες για την άρση των capital controls ενισχύοντας την τάση της επιστροφής καταθέσεων στο σύστημα.
Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των stress tests και με επίκεντρο την εξέλιξη των επισφαλειών ενώ το ΤΧΣ αναμένεται να έχει κεντρικό ρόλο αφού αρχικές σκέψεις για απευθείας κεφαλαιακή ενίσχυση από τον ESM εγκαταλείφθηκαν ύστερα από την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Comp), η οποία έκρινε ότι το ενδεχόμενο αυτό θα συνιστούσε κρατική βοήθεια που είναι αντίθετη με τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού.
Η Moody΄s χαρακτηρίζει πάντως πιστωτικά αρνητικό γεγονός την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της κοινοτικής Οδηγίας για την ανάκαμψη και εξυγίανση των ευρωπαικών τραπεζών, της γνωστής ως BRRD, όσο αφορά ομολογιούχους και «ανασφάλιστους» καταθέτες, δηλαδή για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Ο μέσος κεφαλαιακός δείκτης Tier I των τραπεζών ήταν στο 12,8% το Μάρτιο του 2015, αλλά τα κεφάλαια κινδυνεύουν από την ανάγκη προβλέψεων για την κάλυψη των κόκκινων δανείων, που είναι πιθανόν να ανέλθουν πάνω από το 40% του συνόλου των χορηγήσεων έως το 2016, από 35% στα τέλη του 2014, καθώς και από το γεγονός ότι περισσότερο από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών είναι στη μορφή αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, με περιορισμένη δυνατότητα απορρόφησης ζημιών, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 28 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.