ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Κλειδώνουν» κάτω από τα 15 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

08:45 - 18 Αυγ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Κλειδώνουν» κάτω από τα 15 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες
Απαντήσεις στο καθοριστικό ερώτημα που αφορά στο μέλλον του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και κυρίως στο ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα κρίσιμα stress tests, επιχειρούν να δώσουν τις τελευταίες ημέρες όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι που παρακολουθούν στενά τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές τράπεζες.

Χθες ήταν η σειρά της Barclays να εκτιμήσει με ανάλυσή της ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διαμορφωθούν έως και 14,7 δις. ευρώ στο δυσμενές σενάριο, εκτίμηση σχεδόν ταυτόσημη με αυτή που κάνουν τις τελευταίες ημέρες και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

Ήδη μέρα με την ημέρα στις τάξεις των ελλήνων τραπεζιτών παγιώνεται η εκτίμηση ότι το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στο δυσμενές σενάριο δεν πρόκειται να υπερβεί τα 15 δις. ευρώ.

Με τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών να προβλέπει έως και 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η Barclays εκτιμούν ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα ανέρχεται από 5,1 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το βασικό σενάριο) έως και 14,7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο).

Πιο αναλυτικά οι αναλυτές του τραπεζικού κολοσσού εκτιμούν στην ανάλυσή τους ότι για την Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστούν κεφάλαια 3 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 6,5 δισ. στο αρνητικό.

Όσον αφορά την Eurobank, η Barclays τοποθετεί το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών στα 2,1 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και 3,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές.

Παράλληλα, η βρετανική τράπεζα εκτιμά ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας είναι μηδενικές στο βασικό σενάριο και στα 3,1 δισ. ευρώ στο δυσμενές.

Αναφορικά με την Alpha Bank, η Barclays επισημαίνει ότι οι ανάγκες σε κεφάλαια είναι μηδενικές στο βασικό σενάριο και στα 1,7 δισ. στο δυσμενές.

Σημειώνεται ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ύφεση -2,1% το 2015 και -1,1% το 2016 με παράλληλη αύξηση της ανεργίας στο 25,7% και στο 26,3% αντίστοιχα. Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε βαθιά ύφεση, με τις μακροοικονομικές συνθήκες να είναι σημαντικά χειρότερες από ό,τι στο "αρνητικό" σενάριο του 2014 τονίζει η τράπεζα.

Τι γίνεται με τα τραπεζικά ομόλογα …

Οι αναλυτές της τράπεζες πήραν θέση και στο ζήτημα που έχει προκύψει από την Παρασκευή και τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup για τα τραπεζικά ομόλογα, καθώς επισημαίνουν ότι οι διεθνείς πιστωτές είναι πιθανό να απαιτήσουν το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών να το αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Πιο απλά η Barclays πιστεύει ότι θα υπάρξει επιμερισμός των βαρών μέσω των εργαλείων εξυγίανσης που διατίθενται το πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας BRRD, που ψηφίστηκε πρόσφατα και από το ελληνικό κοινοβούλιο γεγονός που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις εκδόσεις ομολόγων στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Για τους κατόχους senior unsecured ομολόγων, η καλύτερη δυνατή λύση θα είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου από τον ιδιωτικό τομέα ή ανακεφαλαιοποίηση βάσει με κρατικά κεφάλαια και εσωτερική δημιουργία "bad bank" τονίζουν οι αναλυτές της βρετανικής τράπεζας.

… και τα Cocos

Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερες πιθανότητες κερδίζει καθημερινά το σενάριο που θέλει την κεφαλαιακή διαφορά που θα προκύψει μεταξύ των βασικού και του ακραίου σεναρίου να καλύπτεται με την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων (Coco’s).

Ωστόσο και δεν λείπουν και οι προσεγγίσεις που χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερη ακριβή και κοστοβόρα τη συγκεκριμένη επιλογή.

Και αυτό γιατί ως γνωστόν τα μετατρέψιμα ομολογιακά έχουν επιτόκιο, το οποίο είναι συνήθως το επιτόκιο της αγοράς. Αν δηλ. αποφασιζόταν σήμερα η έκδοση τους για τις ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να έφεραν επιτόκια της τάξης του 10%.

Όπως εξηγούν ορισμένοι τραπεζικοί αναλυτές πρόκειται για δυσβάστακτο κόστος την δεδομένη χρονική στιγμή για τις τράπεζες που θα οδηγούσε στην άμεση μετατροπή τους σε μετοχές λόγω αδυναμίας πληρωμής τόσο υψηλών επιτοκίων. Αν μάλιστα στο ετήσιο κόστος των τραπεζών προσθέσεις και την επιβάρυνση που προκύπτει για τον δανεισμό μέσω του ELA τότε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απειλείται με μόνιμες ζημιές, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Κώστας Παπαγρηγόρης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 18 Αυγ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.