ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζίτες: Κρίσιμες επαφές στην Φρανκφούρτη με SSM και ΕΚΤ

09:09 - 12 Οκτ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τραπεζίτες: Κρίσιμες επαφές στην Φρανκφούρτη με SSM και ΕΚΤ
Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου πιστωτικού συστήματος καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κλείσει το θέμα της αλλαγής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου ενώ πιθανότατα στις 25 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της συνολικής αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών μεταβαίνουν μέσα στην εβδομάδας στην Φρανκφούρτη όπου θα έχουν κρίσιμες επαφές με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών (SSM) και την ΕΚΤ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις συναντήσεις αυτές στις 14 και 15 Οκτωβρίου οι έλληνες τραπεζίτες θα αποκτήσουν την πρώτη ουσιαστικά εικόνα σε ότι αφορά στο βασικό σκέλος των κεφαλαιακών αναγκών και πιο συγκεκριμένα στο «λογαριασμό» που προκύπτει από το AQR (Asset Quality Review) και το βασικό σενάριο των stress tests.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές που συμμετέχουν στην διαδικασία ο SSM ακολούθησε ενώ ξεκίνησε από υπερσυντηρητικές παραδοχές, τις τελευταίες ημέρες δείχνει διατεθειμένος να τις αμβλύνει ως προς την αξιολόγηση στοιχείων ενεργητικού AQR.

Το δυσμενές σενάριο των stress tests θα το καλύψει το ΤΧΣ με ένα συνδυασμό περίπου 80% cocos μετατρέψιμα ομόλογα και 20% μετοχές μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Παράλληλα ο SSM θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών για τις βασικές παραδοχές των σεναρίων της άσκησης και κάποιες παραμέτρους, εξέλιξη που θα επιτρέψει στις τράπεζες να επικαιροποιήσουν ανάλογα τα δικά τους εσωτερικά μοντέλα με τα οποία υπολογίζουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες και το πώς θα τις καλύψουν.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών και πριν να εκπνεύσει ο μήνας, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη δημοσίευση αποτελεσμάτων β' τριμήνου.

Πως θα γίνουν οι ΑΜΚ

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων β' τριμήνου οι τράπεζες θα κληθούν από την ΕΚΤ να υποβάλλουν σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans).

Το θέμα αφορά πρωτίστως την Εθνική Τράπεζα, εφόσον πωλήσει ποσοστό υψηλότερο του 40% της Finansbank και δευτερευόντως συμφωνίες που έχουν στα σκαριά άλλες συστημικές τράπεζες με εξειδικευμένες πλατφόρμες για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες που θα πρέπει να καλύψουν οι ιδιώτες επενδυτές θα κινηθούν μεταξύ 6 και 10 δισεκ. ποσό που υπό προϋποθέσεις μπορεί να καλυφθεί από τις 4 συστημικές τράπεζες και φυσικά τους μετόχους τους και τις ενέργειες των capital plans. Σε αυτή την περίπτωση η κρατική βοήθεια για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ βασικού και δυσμενούς σεναρίου προτείνεται να δοθεί μέσω υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

Υπό το καλύτερο σενάριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα κληθούν να βρουν τα παραπάνω κεφάλαια στο διάστημα μεταξύ 15/11 με 15/12, ενώ κομβικό ρόλο στην προσέλκυση επενδυτών θα παίξουν τα κίνητρα, που θα δοθούν από το νέο νόμο.

Γι’ αυτή την προσπάθεια και οι 4 συστημικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες την προετοιμασία για την ανακεφαλαιοποίηση τους, πραγματοποιούν πλήθος επαφών και παρουσιάσεων σε διεθνείς επενδυτές και όλοι αναμένουν τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και το ύψος των αναγκών ειδικά του βασικού σκέλους που αφορά τους ιδιώτες μετόχους.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου για την κάλυψη των αναγκών του βασικού σεναρίου και του AQR θα διενεργηθούν με τον νόμο 3864/2010 όπως θα τροποποιηθεί από τη Βουλή το επόμενο διάστημα. Λόγω των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων οι γενικές συνελεύσεις θα κληθούν να αποφασίσουν παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης και διάθεση των νέων μετοχών μέσω της διαδικασίας βιβλίου προσφορών.

Η τιμή διάθεσης θα ορισθεί μέσω της παραπάνω διαδικασίας και δεν θα προβλέπεται αποτίμηση από δύο ανεξάρτητους εκτιμητές όπως συνέβη πέρσι με την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank (σ.σ η μόνη που διενεργήθηκε με τον 3864/2010).

Κώστας Παπαγρηγόρης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.