ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς οι τράπεζες «γλύτωσαν» 3,6 δισ. ευρώ

09:50 - 18 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πώς οι τράπεζες «γλύτωσαν» 3,6 δισ. ευρώ
Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3,6 δισ. ευρώ «γλύτωσαν» συνολικά οι συστημικές τράπεζες από τις αυξήσεις κεφαλαίου.

Το ποσό αυτό, προκύπτει αν αθροίσουμε αφενός τις δράσεις που σχετίζονται κυρίως με την πορεία των οργανικών αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου, αφετέρου τις προσφορές προς τους ομολογιούχους που έγιναν αποδεκτές.

Οσον αφορά στο πρώτο «σκέλος» του μπόνους, κατά 654 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ομίλων μετά την έγκριση των πλάνων ενίσχυσής τους από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Όπως αναφέραμε, πρόκειται για δράσεις που δεν είχαν ληφθεί υπόψιν από τον επόπτη κατά τη διαδικασία των stress tests.

Με αυτά τα δεδομένα, οι συνολικές ανάγκες από την άσκηση μειώθηκαν στο ακραία σενάριο στα 13,74 δισ. ευρώ από 14,4 δισ. ευρώ προηγουμένως και στο βασικό σενάριο στα 3,74 δισ. ευρώ έναντι των 4,39 δισ. ευρώ της πρώτης γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου. Ειδικότερα, ο SSM ενέκρινε επιμέρους δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 83 εκατ. ευρώ στην EUROBANK, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα καλύτερα προ προβλέψεων κέρδη 9μήνου σε σχέση με τα υπολογισθέντα, και περίπου 180 εκατ. ευρώ στην ALPHA BANK. Στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ πέραν των καλύτερων προ προβλέψεων κερδών αναγνωρίστηκε και η θετική διαφορά από την πώληση της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιακές ανάγκες να μειωθούν κατά περίπου 270 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΘΝΙΚΗΣ μειώνονται 120 εκατ. ευρώ από τις επιμέρους δράσεις του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αν συνυπολογιστεί και το όφελος ύψους 3,1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα ανταλλαγής ομολόγων με μετοχές, οι τέσσερις τράπεζες έχουν ήδη καταφέρει να αναπληρώσουν περίπου το 85% του αρχικού ελλείμματος του βασικού σεναρίου που είχε ανακοινώσει η ΕΚΤ. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι περίοδοι αποδοχής των προαιρετικών δημόσιων προσφορών προς τους κατόχους junior και senior τίτλων, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ενέκρινε τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που είχαν υποβάλει την πρώτη εβδομάδα του μήνα οι τέσσερις τράπεζες. Η ALPHA BANK πέτυχε όφελος 1,01 δις ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων, η ΕΘΝΙΚΗ έχει εξασφαλισμένο κεφαλαιακό όφελος 690 εκατ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων και λοιπόν προνομιούχων τίτλων της, για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ το όφελος από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ανέρχεται σε 593 εκατ. ευρώ, ενώ στα 720 εκατ. ευρώ είναι το δυνητικό όφελος για την EUROBANK.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 18 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.