ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Εθνική και η Finansbank

12:48 - 27 Νοε 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Εθνική και η Finansbank
Η πώληση του 100% της Finansbank, μέσω της οποίας η ΕΘΝΙΚΗ θα αποπληρώσει το σύνολο των μετατρέψιμων ομολογιών με το οποίο το ΤΧΣ θα καλύψει σε ποσοστό 75% (CoCos) τις υπόλοιπες κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου, αποτελεί το βασικό «κομμάτι» του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Βέβαια, δεδομένης της συνεισφοράς της τουρκικής τράπεζας στα μεγέθη του ομίλου, είναι σαφές ότι η ΕΘΝΙΚΗ μετά την αποδέσμευσή της από την Finans θα αποτελεί μια άλλη τράπεζα που θα χάσει μέρος από τη «λάμψη» της. Από την άλλη πλευρά όμως, δεδομένων των συνθηκών που πλέον διαμορφώνονται μετά το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ουδείς αποκλείει τελικά κάποια στιγμή σε βάθος χρόνου η εκεί θυγατρική να εμφάνιζε προβλήματα.

Παρότι η πώληση του 98,81% της Finansbank περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης, το οποίο κατέθεσε η Εθνική στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί απίθανο να έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες δύο εβδομάδες, μέσα δηλαδή στο όριο που έθεσαν SSM και ΤτΕ για την ανακεφαλαιοποίηση όλων των εγχώριων τραπεζών. Η πώληση της Finansbank, εφόσον όλα πάνε καλά, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Για την περίοδο που έληξε στις 30/9/2015, η επιχειρηματική δραστηριότητα της Τουρκίας συνέβαλε με 206 εκατ. ευρώ στα κέρδη περιόδου για τον όμιλο της Εθνικής, ενώ το σύνολο του ενεργητικού της ανερχόταν σε 27,495 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 24,8% του συνολικού ενεργητικού του ομίλου της ΕΤΕ. Στην Τουρκία η Finansbank είναι η 5η μεγαλύτερη τράπεζα με βάση ενεργητικό, χορηγήσεις και καταθέσεις και ένατη βάσει δικτύου καταστημάτων (647 καταστήματα σε 60 πόλεις). Επιπρόσθετα, ο όμιλος κατείχε κατά την 30ή Σεπτεμβρίου τουρκικά κρατικά ομόλογα που αντιπροσωπεύουν το 2,3% του συνολικού ενεργητικού του και το 13,6% των ομολόγων του εμπορικού και επενδυτικού χαρτοφυλακίου του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ενημερωτικό, η πώληση «θα οδηγήσει στην απώλεια μίας κερδοφόρου δραστηριότητας, που αποτελεί σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων του ομίλου και θα έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην οικονομική κατάσταση, στα λειτουργικά αποτελέσματα και στις προοπτικές του».

Από την άλλη, αναφέρεται ότι η δραστηριοποίηση στην Τουρκία ενέχει σειρά από μακροοικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους, οι οποίοι αν πραγματοποιηθούν, θα έχουν σημαντική δυσμενή επίπτωση στην οικονομική κατάσταση, στα αποτελέσματα και στην αξία της Finansbank (εκροή καταθέσεων, αύξηση cost of funding, αύξηση των NPEs, δυσχέρεια πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων κ.ά.).

Γ. Π.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.