ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Alpha, το Hilton και η Credit Agricole

08:02 - 11 Δεκ 2015 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Alpha, το Hilton και η Credit Agricole
Είναι υποχρέωση και δέσμευση των τραπεζών να προχωρήσουν άμεσα ή σε πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα σε πωλήσεις συμμετοχών και θυγατρικών που δεν σχετίζονται με τον στενό πυρήνα των δραστηριοτήτων τους. Μοιράια λοιπόν, ξενοδοχεία, ασφαλιστικές, ακίνητα ή και μετοχικά μερίδια και «πακέτα μετοχών» θα… βγούνε στο σφυρί.

Πέραν πάντως του «μεγάλου» θέματος της πώλησης της FinansBank ή του Αστέρα (εδώ έχουμε αποκρατικοποίηση) και της Ασφαλιστικής από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ανεξάρτητα τι θα πράξει η ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ με το σχήμα στη Ρουμανία (120 καταστήματα 1,7 δις ευρώ ενεργητικό και 768 εκατ. ευρώ καταθέσεις) ή η EUROBANK με την Eurolife (ασφαλιστική που βγαίνει προς πώληση με 395 εκατ. ευρώ κεφάλαια και 2,18 δις ενεργητικό, λέγεται στην αγορά ότι υπάρχουν ήδη 2-3 προσφορές), υπάρχουν δύο… «ζητήματα», μεταξύ πολλών άλλων που σχετίζονται με την ALPHA BANK και προκαλούν ίντριγκα στην αγορά, με την θετική έννοια του όρου.

Το πρώτο σχετίζεται με την πώληση του εμβληματικού ξενοδοχείου Hilton, θέμα που επανήλθε στην επιφάνεια αφού κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι η Citi ανέλαβε εντολή για την διερεύνηση ενδιαφερόμενων αγοραστών, στο πλαίσιο αποδέσμευσης της από μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές όπως ορίζει το πλάνο αναδιάρθρωσης. Εδώ πρέπει να επισημανθούν δύο πράγματα. Πρώτο ότι η εύλογη αξία του ξενοδοχείου Hilton, που ανήκει κατά 100% στη θυγατρική της τράπεζας Ιονική Ξενοδοχειακή στις 30.9.2015 ανέρχονταν στα 170 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου. Δεύτερο, ότι παλιότερα η τράπεζα φέρεται να είχε προσφορά από το μεγάλο fund της Blackstone για εξαγορά του ξενοδοχείου έναντι τιμήματος κάπου στα 160 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχει άλλο ένα… πακέτο με ενδιαφέρον που θεωρητικά θα βγει κάποια στιγμή προς πώληση, σύντομα ή αργότερα. Ο λόγος για «πακέτο» μετοχών 8,8% με το οποίο βρέθηκε στα χέρια της η Credit Agricole, μέσω των LME, δηλαδή από την ανταλλαγή πρώην ομολόγων με νέους τίτλους της τράπεζας. Οι πληροφορίες θέλουν τους Γάλλους να επιθυμούν τη διενέργεια placement για το εν λόγω πακέτο καθώς έχουμε να κάνουμε με σχεδόν 135 εκατ. χαρτιά. Και ενδεχομένως οι Γάλλοι να θέλουν να το δώσουν και μάλιστα σε όσο το δυνατόν πιο συμφέρουσα για αυτούς τιμή. Πάντως, κάποιοι στην αγορά θυμίζουν ότι αυτά τα… μετοχικά «μπλεξίματα» προέρχονται από το παρελθόν, από τότε που η Credit ήταν μέτοχος της Εμπορικής που στη συνέχεια κατέληξε στην ALPHA ΒΑΝΚ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:50 - 11 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.