ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «σιδηρά κυρία» του SSM και η «καυτή» τραπεζική ατζέντα

11:26 - 08 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η «σιδηρά κυρία» του SSM και η «καυτή» τραπεζική ατζέντα
Στην Αθήνα θα βρίσκεται Δευτέρα και Τρίτη η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy. Η σιδηρά κυρία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και τις διοικήσεις των τραπεζών.

Στην ατζέντα της συνάντησης με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ αναμένεται να βρεθεί το πλαίσιο αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μακροοικονομικό περιβάλλον, από το οποίο συναρτάται σε σημαντικό βαθμό η επίτευξη των στόχων που θα θέσουν οι τράπεζες, η πορεία υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης, η μείωση της εξάρτησης από τον ELA.

Στην ουσία, το μήνυμα που αναμένεται να δώσει η Daniele Nouy είναι πως, δεδομένων των συνθηκών, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κινηθούν φέτος σαν να πρόκειται να ξαναπεράσουν stress test. Και αυτός γιατί η πρώτη επίσημη επίσκεψη του SSM στην Αθήνα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες να έχουν χάσει περισσότερα από τα μισά κεφάλαια που συγκέντρωσαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, κι ενώ πανευρωπαϊκά ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Το περιβάλλον αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες στις εποπτικές αρχές και ο SSM, στο πρώτο έτος ουσιαστικής λειτουργίας του, καλείται να εξαντλήσει τα περιθώρια αυστηρότητας προς τις τράπεζες υπό τον φόβο "ατυχημάτων" που θα κόστιζαν πλέον και στους καταθέτες. Υπενθυμίζεται ότι η σπουδή να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μέσα στο 2015 ήταν ακριβώς για να προληφθεί η πλήρης εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για το bail in από 1/1/2016.

Μια πρώτη συζήτηση θα έχει η επικεφαλής του SSM για τους επιχειρησιακούς στόχους που θα θέσουν οι τράπεζες αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. Η διαδικασία συζητήσεων μεταξύ τραπεζών και εποπτικής αρχής μόλις ξεκίνησε και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.

Με δεδομένο, όμως, ότι τις καθοριστικές αποφάσεις θα τις πάρει ο SSM οι τραπεζίτες περιμένουν να ακούσουν με ενδιαφέρον αν η Ντανιέλ Νουί προσδιορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν.

 Οι τράπεζες ζητούν κάποιες βελτιώσεις στο νόμο Κατσέλη ώστε να καταστεί λειτουργικότερος αλλά και στο νεότευκτο νομοθετικό πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.