ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Συναγερμός» για τα «κόκκινα» δάνεια

10:15 - 09 Φεβ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Συναγερμός» για τα «κόκκινα» δάνεια
Ρυθμίσεις δανείων σε πολύ αυστηρό πλαίσιο που θα εξαιρούν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα διασφαλίζουν την μέγιστη εισπραξιμότητα ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.

Το πλαίσιο των χειρισμών τους θα οριοθετηθεί σαφώς από την επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, με το θέμα των «κόκκινων» δανείων κορυφαίο στην ατζέντα της. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του SSM μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ζητούμενο να διασφαλίσει την επάρκειά της για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σε μία χρονιά πλήρους εφαρμογής του bail in για τη διάσωση τραπεζών.

Η επάρκεια της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης θα κριθεί από την αντιμετώπιση του «βουνού» των «κόκκινων» δανείων, ύψους 107 δισ. ευρώ (επί συνόλου δανειοδοτήσεων 204 δισ. ευρώ), που έχουν συσσωρεύσει οι ελληνικές τράπεζες. Η ανάγκη δε, της ενεργητικής διαχείρισής τους, εντάσσεται στον ευρύτερο πανευρωπαϊκό «συναγερμό» για τα «κόκκινα» δάνεια, αρχής γενομένης από το πρόβλημα της Ιταλίας που σημειωτέον, από μόνο του αντιστοιχεί στο ¼ των «κόκκινων» δανείων πανευρωπαϊκά.

Μόλις προ ολίγων ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» στις ιταλικές τράπεζες για την πώληση επισφαλών δανείων 201 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό, λίγο απέχει από τα 250 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων που «ξεφορτώθηκαν» από το 2010 έως και το 2014 οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Πρόκειται για πωλήσεις προβληματικών χαρτοφυλακίων που προήλθαν κατά το ήμισυ από τράπεζες σε Μ. Βρετανία και Ιρλανδία, ενώ κατά το υπόλοιπο συμμετείχαν ισπανικές τράπεζες με 45 δισ. ευρώ, γερμανικές με 25 δισ. ευρώ και ιταλικές με μόλις 15 δισ. ευρώ όταν τώρα μόνο αυτές πρέπει να πουλήσουν δάνεια άνω των 200 δισ. ευρώ.

Το περιβάλλον αυτό και η δύσκολη όσο και ρευστή κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, εξηγούν τη «βαριά ατζέντα» της Daniele Nouy προς τις τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφατική είναι η απαίτηση των αρμόδιων θεσμών για ενεργητική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που δεν θα αφορά πλέον μόνο τα δάνεια, αλλά και τα ενέχυρά τους, επί ποινή πρόσθετων προβλέψεων, εφόσον οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν πως έκαναν το παν για να εισπράξουν οφειλές και να αποτρέψουν αύξηση των επισφαλειών.

Στην πράξη, δηλαδή, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να «τιμολογούν» καθημερινά την αξία των καλυμμάτων του κάθε δανείου ώστε να μπορούν να προβούν άμεσα σε ρευστοποίησή τους μόλις το  δάνειο «χτυπήσει κόκκινο», δηλαδή μόλις συμπληρωθούν 90 ημέρες χωρίς να πληρωθούν δόσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το «μαχαίρι μπαίνει στο κόκκαλο» για όλες τις κατηγορίες μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού οι τράπεζες οφείλουν να επισπεύδουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες είσπραξης ενεργοποιώντας όλα τα μέσα (βλ. πλειστηριασμούς).

Παράλληλα, συρρικνώνουν τα περιθώρια εξαιρέσεων από το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων κατά τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές ενόψει αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι ο νόμος για τα «κόκκινα» δάνεια προβλέπει τη δυνατότητα πωλήσεων δανείων σε funds, εξαιρώντας μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η παράταση της εξαίρεσης πιθανολογείται ότι μπορεί να επιτευχθεί για ένα μήνα ακόμη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.