ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Τι «έβγαλαν» οι πρώτες επαφές με τα ξένα funds

08:07 - 10 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Τι «έβγαλαν» οι πρώτες επαφές με τα ξένα funds
Το βελτιωμένο κλίμα μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και το πλήθος ερωτήσεων για την ελληνική οικονομία, ιδίως δε για τα προβληματικά δάνεια που ξεπερνούν τα 110-115 δισ. ευρώ με όρους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αποτυπώθηκαν και έπεσαν στο τραπέζι στις παρουσιάσεις και τις επαφές που είχαν τα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με εκπροσώπους ξένων οίκων.

Τις τελευταίες ημέρες, στελέχη των τραπεζών σε ανώτατο επίπεδο παραβρέθηκαν σε road shows και σε συναντήσεις με διεθνή ονόματα (π.χ. Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup) σε Παρίσι ή Λονδίνο.

Αυτό που σε γενικές γραμμές προκύπτει είναι ότι η παρουσία των ελληνικών τραπεζών συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών, με τα θέματα της συμμετοχής στο QE, που θα επηρεάσει τις τιμές των ομολόγων, οδηγώντας σε άνοδο και τις μετοχές, της αναδιάρθρωσης του χρέους και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να είναι τα κεντρικά στις ερωτήσεις των επενδυτών.

Δεν θέλει βέβαια και μεγάλη... φιλοσοφία το γεγονός πως την «παράσταση έκλεψαν» οι ερωτήσεις, όπως και οι προβληματισμοί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας. Το θεσμικό πλαίσιο, το κατά πόσο αυτό θα βελτιωθεί περαιτέρω, οι στόχοι που έχουν τεθεί από τις τράπεζες κατόπιν και των υποδείξεων του SSM, το εάν η νομοθεσία που έχει περάσει για τα NPLs αρκεί για να επιτρέψει στις τράπεζες να πάρουν μέτρα και αν μπορούν να υλοποιηθούν για να αποδώσουν να φέρουν αποτελέσματα, το αν υπάρχουν σχέδια για μαζικές πωλήσεις και διαγραφές, πότε θα αρθούν τα capital controls και θα μειωθεί ο ELA, αν θα γυρίσουν οι τράπεζες σε κέρδη κ.λπ., αποτέλεσαν πεδίο του ενδιαφέροντος για τα ξένα funds, κάμποσα εκ των οποίων έχουν τον χαρακτήρα του «long only» επενδυτή. Και λογικό είναι να αναρωτιούνται οι διεθνείς «παίκτες» και για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης.

Προφανώς και οι ερωτήσεις δεν έκρυβαν μόνο ενδιαφέρον αλλά και… προβληματισμό. Πάντως, οι πρώτες επαφές με επενδυτές μετά την αξιολόγηση κατέδειξαν καλό κλίμα καθώς περιορίστηκε η αβεβαιότητα, χωρίς πάντως να λείπει η επιφυλακτικότητα για την εφαρμογή από την κυβέρνηση των συμφωνηθέντων και των μεταρρυθμίσεων αλλά και οι ερωτήσεις για το τι γίνεται με τη δόση, με το waiver, ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την δόση του Οκτωβρίου του 2016 ή αν υπάρχει κάποια αναπτυξιακή διάσταση στο μνημόνιο. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.