ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Το «στοίχημα» της επιστροφής καταθέσεων

08:04 - 27 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Το «στοίχημα» της επιστροφής καταθέσεων
Στην υλοποίηση του στόχου επιστροφής καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, θα στραφούν οι τράπεζες μετά την επαναφορά του waiver.

Πρόκειται για φιλόδοξο στόχο που περνά μέσα από την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και την προσδοκώμενη απελευθέρωση της διακίνησης του «νέου χρήματος».

 

Ωστόσο, δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε η επαναφορά του waiver, μόνιμη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για τις τράπεζες εάν δεν συνοδευτεί παράλληλα από επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

 

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία των καταθέσεων δεν είναι ενθαρρυντικά ακόμη και για τον αναθεωρημένο και μειωμένο στόχο των τραπεζών για επιστροφή καταθέσεων 3 δισ. ευρώ φέτος. Η επιστροφή καταθέσεων θα απαιτήσει και περαιτέρω «αποδείξεις εμπιστοσύνης», οι οποίες αναμένονται μετά και την δεύτερη αξιολόγηση του προσεχούς Οκτωβρίου.

 

Για το λόγο αυτό, εκτιμάται ότι θα αρθούν οι όποιες επιφυλάξεις για την κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση του «νέου χρήματος», δηλαδή καταθέσεων που θα μπουν στο τραπεζικό σύστημα εφεξής και θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα εντός και εκτός Ελλάδος, προκειμένου να δοθεί κίνητρο εισροής κεφαλαίων. Όπως εκτιμούν τραπεζίτες, μόνο κάτω από το «στρώμα» παραμένουν καταθέσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ.

 

Πλην όμως, τα κεφάλαια αυτά δεν θα επιστρέψουν στις τράπεζες αν πρώτα δεν αποσαφηνιστεί πλήρως το καθεστώς τους, δηλαδή το να μην θεωρούνται προϊόν φοροδιαφυγής.

 

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της κρίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων της χώρας έχει μειωθεί κατά το ιλιγγιώδες ποσό των 120 δισ. ευρώ. Μόνο κατά το προηγούμενο έτος, έφυγαν από τις τράπεζες 45 δισ. ευρώ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για τον Απρίλιο, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 121,426 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.