ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Ζυμώσεις για τις αλλαγές στα Δ.Σ.

07:10 - 30 Ιουν 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Ζυμώσεις για τις αλλαγές στα Δ.Σ.
Τα αποτελέσματα της μελέτης της Spencer Stuart για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, αποστέλλει την ερχόμενη εβδομάδα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, ενδεχομένως κατά τις 5 με 6 Ιουλίου. Θα προηγηθεί διοικητικό συμβούλιο έως την 1η Ιουλίου στο ΤΧΣ για να επικυρώσει την αξιολόγηση και ακολούθως θα ενημερώσει τις διοικήσεις των τραπεζών και τα διοικητικά συμβούλια.

Η μελέτη θα οδηγήσει στις αντικαταστάσεις των μελών των διοικήσεων που δεν πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που προβλέπει το μνημόνιο για την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών. Στην πράξη, η μεγαλύτερη αλλαγή που αναμένεται να επέλθει στις διοικήσεις των τραπεζών θα είναι η σημαντική ενίσχυση του ρόλου των τομέων Risk (Παρακολούθηση Κινδύνων) και Audit (Εσωτερικός Έλεγχος). Οι τομείς αυτοί θα έχουν επικεφαλής τραπεζίτες με διεθνή εμπειρία, τουλάχιστον 15 ετών, σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περισσότερα από 3 χρόνια ως μέλη διοικητικού συμβουλίου διεθνούς τραπεζικού ομίλου, που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.

 

Εν τω μεταξύ, ήδη ξεκίνησαν οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ATTICA BANK που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα (πρόεδρος, στη θέση του απερχόμενου Ι. Γαμβρίλη, η κ. Άννα Πουσκούρη – Reiche), ωστόσο, όπως αναφέραμε και χτες, υπήρξε εμπλοκή με την τοποθέτηση του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου (έχει θητεύσει στην KPMG και στην Standard Chartered Bank), στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ενώ οι διαρροές έκαναν λόγο για παρέμβαση Paulson προς τον SSM σε μια προσπάθειά του επενδυτή να «ελέγξει» την τράπεζα! Παράλληλα, αναμένονται οι διεργασίες σε ΕΘΝΙΚΗ και ALPHA BANK.

 

Με βάση το «συμπληρωμένο» μνημόνιο που έδωσε η Κομισιόν στη δημοσιότητα στις 15 Ιουνίου, μέχρι τέλος Ιουλίου 2016, τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα ανασυσταθούν. Το ΤΧΣ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η πρόσληψη κάθε νέου μέλους θα είναι αξιοκρατική και διαφανής και ότι τα νέα μέλη δεν θα συνδέονται καθ΄ οιονδήποτε τρόπο με δανειζόμενο της τράπεζας με άνοιγμα άνω του 1 εκατ. ευρώ ή άνοιγμα που δεν εξυπηρετείται.

 

Μέχρι τέλος Ιουλίου 2016 η ΤτΕ θα πιστοποιήσει στον SSM ότι οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών έγιναν με τον προσήκοντα τρόπο στη βάσει των συμφωνηθέντων. Εάν χρειαστεί, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, οι αρχές θα λάβουν πρόσθετα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

 

Πάντως, στην αγορά κυκλοφορεί ένα σενάριο που θέλει ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ευρύτερο σχέδιο ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, με τους δανειστές να φέρονται να προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως τις ελληνικές τράπεζες και μέσω αλλαγών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς αξιολόγησης από μια αρμόδια επιτροπή!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.