ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφόρητες πιέσεις για αλλαγές διοικήσεων στις τράπεζες

11:02 - 01 Ιουλ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αφόρητες πιέσεις για αλλαγές διοικήσεων στις τράπεζες
Ρυθμό χιονοστιβάδας φαίνεται να λαμβάνουν οι εξελίξεις στο τραπεζικό πεδίο. Η υπόμνηση μέσω και των πλέον επίσημων διαύλων των θεσμών, την εβδομάδα που φεύγει, ότι θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις της τελευταίας συμφωνίας φέρνει ισχυρές αναταράξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Με δηλώσεις τους σε αποστολή Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες κοινοτικοί αξιωματούχοι, ο Επίτροπος Π. Μοσχοβισί αλλά και ο επικεφαλής του eurogroup Γ. Ντάισενμπλουμ υπογράμμισαν την ανάγκη απαρέγκλιτης τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων ώστε μέχρι το Σεπτέμβρio να έχουν κλείσει σειρά θεμάτων ώστε να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.
 
Έτσι στο φόντο της αναμενόμενης επιστροφής του waiver για τις ελληνικές τράπεζες, προ των πυλών βρίσκονται αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας των τραπεζών, όπως προβλέπεται στη συμφωνία και όπως ζητούν επιτακτικά οι θεσμοί εδώ και μήνες. Η σπουδή αυτή που την εβδομάδα αυτή εκφράστηκε με το «μπλοκάρισμα» από τον SSM της τοποθέτησης του Χρ. Παπαδόπουλου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς συνδέεται από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των «κόκκινων δανείων» τα οποία οι Θεσμοί θέλουν να διαχειριστούν νέα διοικητικά σχήματα.
 
Στο πλαίσιο αυτό το casting βιογραφικών για τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών δίνει και παίρνει, ενώ από το κλίμα αυτό δε φαίνεται να μένει αλώβητο και το ΤΧΣ από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Έτσι, την Τετάρτη του βράδυ ζητήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραιτήσεις τεσσάρων μελών της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την Επιτροπή Αξιολόγησης. Κι αυτό λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση με επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλλά και λίγο πριν την αξιολόγηση των διοικήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων, που θα πρέπει να κάνει το Ταμείο σε συνεργασία με τον SSM.
 
Πάντως στο φόντο της πλήρους αναδιάρθρωσης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας με αιχμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μαίνεται ένας πόλεμος συμφερόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόσωπα προτείνονται από το εξωτερικό για θέσεις κλειδιά στις διοικήσεις των τραπεζών, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από μέλη του ΤΧΣ, ενώ οι πιέσεις γιγαντώνονται για γρήγορες εξελίξεις, που θα ξεκλειδώσουν το κουτί της Πανδώρας των κόκκινων δανείων.
Στους επόμενους μήνες με δεδομένη και την πώληση των τμημάτων των συστημικών τραπεζών που δεν έχουν αναφορά στο στενό τραπεζικό πεδίο (non core business) ο χάρτης θα έχει αλλάξει. Κι εκεί θα μπει τελεία στο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που είχε εκπονηθεί τη δεκαετία του 2000 για την γεωπολιτική και οικονομική ανάδειξη της Ελλάδας μέσω και της διόγκωσης των τραπεζών και της εξωστρέφειας.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.