ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί οι θεσμοί κάνουν πίσω για τη bad bank

07:33 - 20 Σεπ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Γιατί οι θεσμοί κάνουν πίσω για τη bad bank
«Έκαναν πίσω» οι θεσμοί (και πιο συγκεκριμένα το ΔΝΤ) στις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει σχετικά με το αν ο στόχος μείωσης των «κόκκινων» δανείων κατά 41,9 δισ. ευρώ, τα επόμενα τρεισήμισι έτη, είναι ικανός για να συμβάλλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.

Η παραδοχή αυτή εκ μέρους των θεσμών ανοίγει πλέον το δρόμο για την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω των τραπεζών. Πάντως, ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ή περισσοτέρων bad banks (κάτι με το οποίο οι θεσμοί διαφωνούσαν), σε περίπτωση που οι επιδόσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων δεν αγγίζουν τους στόχους.

 

Γεγονός είναι ότι οι τραπεζίτες έχουν προσπαθήσει να βάλουν στο τραπέζι το θέμα της δημιουργίας bad bank, προκειμένου να λυθεί η δύσκολη εξίσωση των NPEs.

 

Ωστόσο, το περασμένο διάστημα φάνηκε πως δεν είχαν σύμμαχο ούτε την κυβέρνηση, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους θεσμούς δεν έδειξε πρόθυμη να διαπραγματευτεί για το συγκεκριμένο θέμα.

 

«Oι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό, τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε», είχε αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας, έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών.

 

Δήλωση που αποτυπώνει τη διάθεση της κυβέρνησης να μην διαπραγματευθεί με τους δανειστές τη σύσταση bad bank για τη διαχείριση κόκκινων δανείων που φαίνεται να ξαναβάζουν στο τραπέζι τραπεζικά στελέχη.

 

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα εικόνα για τις τράπεζες με βάση τα στοιχεία α΄ εξαμήνου, αποτυπώνει μεν τις προσπάθειές τους να περιορίσουν μέσω ρυθμίσεων τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ωστόσο οι δείκτες επισφαλειών παραμένουν ακόμη δυσθεώρητοι: από 45,1% μέχρι και 52,6% ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες και από 34,4% μέχρι 39% ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Ο στόχος, τον οποίο έχει αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ σε επίπεδο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προβλέπει ότι το 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% ή 41 δισ. ευρώ. Η μείωση αυτή αναμένεται ότι θα προκύψει: α) από την ανάκαμψη της Οικονομίας, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα, και τη συνεπακόλουθη επιστροφή σε κερδοφορία σημαντικού μέρους των επιχειρήσεων και β) από την επιτυχή ρύθμιση/αναδιάρθρωση οφειλών που θα καταστήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πάλι ενήμερα. Σε μικρό ποσοστό (της τάξης του 5%) προβλέπεται πώληση δανείων, ενώ η ρευστοποίηση (πλειστηριασμοί) δεν προβλέπεται μεγαλύτερη του 7% στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

 

Στόχοι που μόνο εύκολο δεν είναι να καταστούν… επιτεύξιμοι, τουλάχιστον άμεσα, καθώς θα χρειαστεί χρόνος αλλά και ανάκαμψη της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 20 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.