ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurobank: Αρνητική η επιρροή του εξωτερικού τομέα στο ονομαστικό ΑΕΠ

16:50 - 21 Οκτ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Eurobank: Αρνητική η επιρροή του εξωτερικού τομέα στο ονομαστικό ΑΕΠ
Η πορεία των επενδύσεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στο 3ο και στο 4ο τρίμηνο 2016, σημειώνει η Eurobank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ), δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στις εισπράξεις και τις πληρωμές από συναλλαγές που πραγματοποιεί μια οικονομία με άλλες χώρες της αλλοδαπής, παρουσίασε ετήσια μείωση κατά -€378,51 εκατ. τον Αύγουστο 2016, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Οπως επισημαίνει η τράπεζα, η μεταβολή προήλθε από τη μείωση των ισοζυγίων υπηρεσιών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων κατά -€245,32 εκατ., -€120,63 εκατ. και -€22,33 εκατ. αντίστοιχα. Το ισοζύγιο αγαθών είχε σχετικά μικρή θετική συνεισφορά της τάξης των +€9,77 εκατ. Ωστόσο, η τελευταία μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του ισοζυγίου των καυσίμων (+€424,74 εκατ.) η οποία παράλληλα με τη ενίσχυση του ισοζυγίου των πλοίων (+€7,00 εκατ.) αντιστάθμισε τη μεγάλη μείωση του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (-€421,97 εκατ.).

Τα στοιχεία του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών, μια προσέγγιση των καθαρών εξαγωγών όπως αυτές αποτυπώνονται στους εθνικούς λογαριασμούς, για το διάστημα Ιουλίου – Αυγούστου 2016 παρουσίασαν ετήσια μείωση -€1,02 δισ. κυρίως λόγω της πορείας των ισοζυγίων αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία (-€1,04 δισ.) και ταξιδιωτικών υπηρεσιών (-€0,51 δισ.).

Η εν λόγω μεταβολή προκαλεί προβληματισμό καθώς σηματοδοτεί πιθανή αρνητική συνεισφορά του εξωτερικού τομέα στο ονομαστικό ΑΕΠ του 3ου τριμήνου 2016. Πιθανώς το ίδιο να συμβεί και για το πραγματικό ΑΕΠ, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις προβλέψεις μας καθώς ο ρυθμός μεταβολής του αποπληθωριστή των εξαγωγών κινείται σε αρνητικά επίπεδα και υπερβαίνει – σε απόλυτους όρους – τον αντίστοιχο των εισαγωγών στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2016, επισημαίνει η Eurobank.

Στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016 η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στον ονομαστικό και στον πραγματικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (+0,54% & -0,95%) ήταν -1,48 και -1,12 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό συνεχιστεί και στο 3ο τρίμηνο 2016, τότε η προσδοκώμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να προκύψει μόνο από τις συνιστώσες της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική κατανάλωση, τη δημόσια κατανάλωση και τις επενδύσεις. Σε ότι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση υπάρχουν δύο αντίθετες δυνάμεις.

Από τη μια πλευρά η αύξηση της απασχόλησης οδηγεί σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα – τουλάχιστον βραχυχρόνια – οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Η δημόσια κατανάλωση λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν αναμένεται να ανακάμψει. Συνεπώς, η πορεία των επενδύσεων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στο 3ο και στο 4ο τρίμηνο 2016. Οι τελευταίες, σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα, θα εξαρτηθούν μεταξύ άλλων από τις προσδοκίες που θα σχηματίσουν οι επιχειρήσεις για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος (π.χ. 2η αξιολόγηση), της φορολογίας, του κόστους χρηματοδότησης και των προοπτικών ανάκαμψης της ζήτησης για εγχώρια αγαθά και υπηρεσίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.