ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Τρέχουν» τα πλάνα αναδιάρθρωσης

09:38 - 07 Δεκ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Τρέχουν» τα πλάνα αναδιάρθρωσης
Το σχέδιο… «απαγκίστρωση από θυγατρικές» έχουν βάλει για τα καλά σε εφαρμογή οι 4 συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο της αποχώρησής τους από δραστηριότητες που δεν εντάσσονται στον στενό πυρήνα των εργασιών τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε, έχουν δεσμευτεί προς την Ε.Ε. και την DG Comp βάσει του νέου προφίλ αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ήδη η ΕΘΝΙΚΗ, αν και θα προτιμούσε να διατηρήσει αυξημένο έλεγχο, έχει δώσει εντολή σε Goldman Sachs και Morgan Stanley για να προχωρήσουν τις διεργασίες πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ η Credit Suisse «τρέχει» τις διαδικασίες πώλησης της θυγατρικής UBB στη Βουλγαρία. Παράλληλα, κι ενώ ως γνωστόν έχουν προηγηθεί «σημειολογικές» κινήσεις όπως η αποχώρηση από τη Finans ή η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, η ΕΤΕ είναι σε διαπραγματεύσεις με την Atlas Capital για την πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο.

Στο ίδιο μοτίβο, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει αναθέσει στη Citigroup την πώληση της Avis, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το deal για τη θυγατρική στην Κύπρο. Από την πλευρά της η ALPA BANK αποσύρθηκε από Βουλγαρία-Ουκρανία και πούλησε το Hilton, ενώ η EUROBANK μετά τις κινήσεις στο real estate, ολοκλήρωση και τη μεταβίβαση της Eurolife.

Προφανώς και έχουν προηγηθεί κινήσει σε μέτωπα όπως οι ξένες αγορές (θυγατρικές), τα ακίνητα, τα ξενοδοχεία, οι ασφαλιστικές, ενώ σημειώνεται ότι οι τράπεζες κατέχουν ή βρέθηκα να ελέγχουν μετοχικά μερίδια, μικρότερα ή συνολικά πλειοψηφικά, σε ομίλους από μια σειρά κλάδους (από κατασκευές και τρόφιμα, έως ιχθυοκαλλιέργειες και εμπόριο).

Προφανώς λοιπόν, προσεχώς θα πρέπει να αναμένουμε νέες κινήσεις απεγκλωβισμού, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των διεργασιών για την προσαρμογή τους στα πλάνα αναδιάρθρωσης που αφορούν άλλες θυγατρικές, συμμετοχές, προσωπικό, δίκτυο κ.λπ. , ενώ σταδιακά θα «κλείσει» και το μέτωπο της αναμόρφωσης των διοικητικών συμβουλίων, όπου ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.