ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: Σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο αναδιάρθρωσης

11:05 - 09 Δεκ 2016 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΕ: Σε πλήρη εξέλιξη το πλάνο αναδιάρθρωσης
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πλάνο αναδιάρθρωσης της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, στο οποίο πλέον επικεντρώνεται με ένταση το ενδιαφέρον του ομίλου, μετά το θετικό τέλος στο θρίλερ ανάδειξης νέου προέδρου στην ΕΤΕ. Πέραν της εθελουσίας, στην οποία χτες το «R» αναφέρονταν ότι είναι προ των πυλών, η ΕΘΝΙΚΗ προχωρά και σε άλλες κινήσεις, όπως η αποδέσμευσή της από θυγατρικές σε Βαλκάνια και άλλες περιοχές ή η πώληση non core δραστηριοτήτων.

Το πλάνο της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας προβλέπει άμεσα την αποχώρηση από τις αγορές Βουλγαρίας, Κύπρου και Νοτίου Αφρικής. Και στις τρεις αυτές αγορές έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες πώλησης, ενώ σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν οι πωλήσεις θυγατρικών σε Ρουμανία και Σερβία. Για τη ρουμανική θυγατρική οι εξελίξεις θα τρέξουν, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση της UBB, με σύμβουλο πάλι την Credit Suisse. Η Credit Suisse ενεργεί επίσης ως σύμβουλος πώλησης της θυγατρικής που διατηρεί η Εθνική στην Κύπρο. Η ΕΤΕ θα περιορισθεί στην παρουσία ενός υποκαταστήματος για την εξυπηρέτηση των πελατών της από Ελλάδα.

 

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η βουλγαρική UBB για την οποία οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται τον Ιανουάριο. Όπως έγραψε χθες το Reuters, επικαλούμενο τραπεζικές πηγές, η βελγική τράπεζα KBC και η ουγγρική OTP Bank έχουν υποβάλει προσφορές για την απόκτηση της United Bulgarian Bank. Το συνολικό ενεργητικό της UBB ανέρχεται σε 3,4 δις. ευρώ, οι χορηγήσεις της σε 2,5 δις. ευρώ και οι καταθέσεις σε 2,6 δις. ευρώ. Το 2015 η UBB εμφάνισε κέρδη προ φόρων 34,1 εκατ. ευρώ, τα οποία αυξήθηκαν από το 2014 λόγω της βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους και της αύξησης των εσόδων από προμήθειες. Μάλιστα, το πρώτο bonus από τη βουλγαρική θυγατρική της, UBB, έλαβε η ΕΤΕ πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης καθώς εισέπραξε 132 εκατ. ευρώ μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Η επιστροφή δρομολογήθηκε, μετά τα αποτελέσματα της πρόσφατης πανευρωπαϊκής συνολικής αξιολόγησης. Η UBB αναδείχθηκε ως η καλύτερη τράπεζα της Βουλγαρίας, τόσο όσον αφορά στην ποιότητα στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review), όσο και στην άσκηση προσομοίωσης (stress test).

 

Για την Εθνική Ασφαλιστική οι εξελίξεις θα τρέξουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017. Επί του παρόντος μεγάλοι ασφαλιστικοί και επενδυτικοί όμιλοι μελετούν τον φάκελο της εταιρίας, η οποία με βάση τα στοιχεία α΄ τριμήνου 2016, αποτιμάται στα 800 εκατ. – 1 δις. ευρώ. Δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης είναι η πώληση του 75% - 80% της θυγατρικής ασφαλιστικής που τοποθετείται στο α΄ εξάμηνο 2017. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ως ενδιαφερόμενους την Allianz, τον κινεζικό χρηματοοικονομικό όμιλο Fosun, την Fairfax (ήδη μέτοχο της Eurolife), το fund Apollo κ.λπ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 09 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.