ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: «Μπαράζ» επαφών με ξένα funds

09:09 - 19 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: «Μπαράζ» επαφών με ξένα funds
Για τις πρώτες τους επαφές με ξένους επενδυτές, σε οργανωμένο επίπεδο… road show, ετοιμάζονται οι τράπεζες, ξεκινώντας ένα κρίσιμο «μπαράζ» ραντεβού με διεθνείς fund managers.

Για σήμερα, είχε προγραμματιστεί το επενδυτικό conference της Deutsche Bank στο Λονδίνο, ενώ θα ακολουθήσουν τον Φεβρουάριο, η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο Greek Day που θα διοργανώσει η Πειραιώς Securities στις 16 Φεβρουαρίου στο Παρίσι και στις 17 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο το επενδυτικό event της UBS.

 

Ο πρώτος αυτός κύκλος των road shows των ελληνικών τραπεζών με τους ξένους επενδυτές θα «κλείσει» στο Λονδίνο στις 21 με 23 Μαρτίου στο επενδυτικό forum της Morgan Stanley.

 

Όπως συνήθως λέγεται στην αγορά σε κάθε τέτοιου είδους «επενδυτική μάζωξη», ιδίως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το μπαράζ των επαφών μεταξύ εγχώριων τραπεζιτών και ξένων διαχειριστών έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία.

 

Η ελληνική οικονομία πασχίζει να περάσει σε ανάπτυξη, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης είναι «στην κόψη του ξυραφιού», με την προοπτική της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE, της εξόδου στις αγορές και της λήψης βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος να αποτελούν κρισιμότατα ζητήματα.

 

Η συμμετοχή στο QE αποτελεί τον βασικό καταλύτη για θετικές εξελίξεις. Άλλωστε, ακόμα και η στρατηγική των τραπεζών στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και των στόχων που έθεσαν στον SSM βασίστηκε στην παραδοχή ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης από το… Νοέμβριο του 2016 ώστε να ξεκινήσει μια αλυσίδα εξελίξεων που θα οδηγούσε στην συμμετοχή στο QE, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών αλλά και των αγορών.

 

Η ένταξη στο QE θα έχει ως άμεση επίπτωση την πτώση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, διαμορφώνοντας τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε επίπεδα ικανά να ξαναβγάλουν την Ελλάδα για δανεισμό στις διεθνείς αγορές ενόψει του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα προσαρμογής. 

 

Οι τραπεζίτες πάντως αναμένουν πλήθος ερωτήσεων για τα κόκκινα δάνεια, με επίκεντρο τους στόχους που δεσμεύουν τις τράπεζες και την πρόοδο στη διαχείρισή τους. Στον τομέα αυτό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν να παρουσιάσουν τις αλλαγές που έχουν επέλθει με τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, αλλά ακόμη παραμένουν κρίσιμα θέματα ανοιχτά.

 

Τούτο καθώς καθυστερεί η νομοθέτηση π.χ. για το πτωχευτικό και η νομική κάλυψη προς τα στελέχη των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις που εκκρεμούν. Για το 2017 οι τράπεζες σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το στόχο μείωσης  των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με ρυθμίσεις ύψους 3 δισ. ευρώ και με διαγραφές της τάξης των 4 δισ. ευρώ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.