ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Σχεδιάζει επίσκεψη στην Ελλάδα η «σιδηρά κυρία» του SSM;

09:08 - 25 Ιαν 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Σχεδιάζει επίσκεψη στην Ελλάδα η «σιδηρά κυρία» του SSM;
Πάει καιρός από τότε που η «σιδηρά κυρία» του SSM, του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, είχε έρθει στη χώρα μας, θα ήταν κάπου τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2016. Τότε, η επικεφαλής του SSM είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα της και μαζί τις κατευθύνσεις προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα για το πώς πρέπει να κινηθούν όχι μόνο ως προς το θέμα της αναμόρφωσης των διοικητικών συμβουλίων, όσο κυρίως ως προς τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

Έκτοτε, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος, έχουν γίνει μεν κάποιες κινήσεις αλλά, όχι απαραίτητα με ευθύνη των τραπεζών καθώς εκκρεμούν κυβερνητικές αποφάσεις, ακόμα υπάρχει δρόμος στην κατεύθυνση για τη μείωση NPL’s και NPE’s. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κ. Νουί έχει κατά νου το ενδεχόμενο να επισκεφτεί και πάλι την Ελλάδα, κάπου προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου 2017, όπως και πέρυσι δηλαδή, εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που κυκλοφορήσαν από χτες στην αγορά.

Προφανώς, εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει συναντήσεις με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας και με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Η κ. Νουί μοιραία θέλει να δει και από κοντά πως εξελίσσονται τα πράγματα στο ακανθώδες ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, θα «μετρήσει» κινήσεις και εκκρεμότητες-καθυστερήσεις, θα θέσει τους στόχους για το 2017, θα προχωρήσει σε έναν απολογισμό των στόχων του 2016, θα αναφερθεί στο θέμα της βελτίωσης της ρευστότητας.

Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προχώρησε, σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα και τον SSM, στον καθορισμό επιχειρησιακών στόχων σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για την περίοδο 2016 - 2019. Ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει μέσα στους επόμενους 35 μήνες να μειωθεί κατά 40,2 δις ευρώ (από τα 108 δις ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016).Αν και το χρονοδιάγραμμα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κοινό για τις τέσσερις συστημικές  τράπεζες, ωστόσο είναι διαφορετικό το ποσοστό μείωσης  ανά τράπεζα.

Βέβαια, μένει να φανεί αν η κ. Νουί, εφόσον ισχύουν οι διαρροές περί πιθανής επίσκεψης της στην Ελλάδα, θα ασχοληθεί μόνο με τα «κόκκινα» δάνεια ή θα περάσει και στο ζήτημα των τραπεζικών διοικήσεων, όπου υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες. Ο SSM ήδη ζήτησε με επιστολές του την αντικατάσταση κάποιων μελών από τα Δ.Σ. των Eurobank, Εθνική και Πειραιώς κρίνοντας ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (fit and proper), ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία για την τοποθέτηση CEO στην Τράπεζα Πειραιώς και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, για το οποίο, παρεμπιπτόντως, έχει λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.