ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΤΕ: «Μικρή» παράταση αλλά «μεγάλο» ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική Κύριο

09:08 - 10 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
ΕΤΕ: «Μικρή» παράταση αλλά «μεγάλο» ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική
Μικρή παράταση για τα τέλη του μήνα πήρε η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, για την απόκτηση τουλάχιστον του 75% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την μητρική ΕΘΝΙΚΗ Τράπεζα.

Και όπως λένε στην αγορά, οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ζήτησαν παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προτάσεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου, θα δώσουν «μάχη» για την απόκτηση της θυγατρικής της ΕΤΕ

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε κατάθεση προσφορών ως τις 10 Μαρτίου, με δεδομένο, όμως, ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, λόγω και εποπτικών περιορισμών, οικονομικά στοιχεία δ' τριμήνου 2016, που είναι απαραίτητα για την επικαιροποίηση του φακέλου, η μικρή παράταση κρίθηκε αναγκαία.

Σύμβουλοι για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι οι Goldman Sachs και Morgan Stanley, οι οποίες φέρεται να αποτιμούν την εταιρία μεταξύ 800 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Εθνική έχει αποτιμημένη την ασφαλιστική στα βιβλία της με 750 εκατ. ευρώ, αλλά με δεδομένο το όφελος που θα προκύψει από την απομόχλευση του ισολογισμού της θα μπορούσε να αποδεχθεί και χαμηλότερη προσφορά.

Όπως εκτιμάται, η πώλησή της θα γίνει σε επίπεδα 0,7 – 0,8  P/BV, στα πλαίσια των τιμών που διαμορφώνονται για εξαγορές ασφαλιστικών εταιριών διεθνώς. 

Πάντως, κάποιοι βάζουν το ερώτημα κατά πόσο το ρίσκο χώρας θα κρατήσει τις προσφορές σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το αν η Ελλάδα πετύχει το 2018 να επανέλθει στην ομαλότητα, καλύπτοντας από τις αγορές τις όποιες δανειακές της ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αναμένεται να «χτυπηθούν» ισχυρά ονόματα για την Εθνική Ασφαλιστική. Στους ενδιαφερόμενους, από τους οποίος μάλλον φέρεται να έχει αποχωρήσει το fund Apollo, παραμένουν η κινεζική Fosun, η κοινοπραξία J. Calamos- Χαλικιάς- Exingroup (δηλαδή το σχήμα από τον γνωστό John Calamos, τον επίσης Eλληνοαμερικανό μεγαλοεπενδυτή Αριστείδη Χαλικιά που ελέγχει την Intercontinental Real Estate και τον Τάκη Κανελλόπουλο), αλλά και οι κινεζικές εταιρείες Wintime και Gongbao.

Σημειώνεται ότι η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας είναι για πώληση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής, εκτός και εάν ο επενδυτής ζητήσει από την τράπεζα να διατηρήσει ένα ποσοστό, της τάξεως μέχρι 25%. 

Η κινεζική Fosun έχει επιδείξει «ζωηρό» ενδιαφέρον να αποκτήσει ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο και το έχει καταφέρει, ήδη, στην περίπτωση της μεγαλύτερης πορτογαλικής εταιρείας του κλάδου, Gaixa Seguros.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.