ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι και γιατί φοβούνται «πισωγύρισμα» στα capital controls

08:22 - 29 Μαρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ποιοι και γιατί φοβούνται «πισωγύρισμα» στα capital controls
Του Σπύρου Πολυχρονόπουλου Τραπεζικές πηγές εκφράζουν σχεδόν καθημερινά τις ανησυχίες τους για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, σημειώνοντας πως κάνει κακό γενικά στην οικονομία της χώρας, αλλά παράλληλα πλήττει και τον τραπεζικό κλάδο. Ένα από τα "καμπανάκια" που χτυπούν οι τραπεζίτες και ασφαλώς μας αφορούν όλους είναι οι εξελίξεις στα capital controls, στα οποία δεν αποκλείεται να έχουμε "πισωγυρίσματα".

Οι τελευταίες εκτιμήσεις της κυβέρνησης πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για το Staff Level Agreement δημιούργησαν κλίμα αισιοδοξίας, γεγονός που φάνηκε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ανάλογες δεσμεύσεις, όμως, έχουν δοθεί κι άλλες φορές και ασφαλώς μένει να επιβεβαιωθούν.

 

Στο "R" είχαμε γράψει πως η εκροή καταθέσεων δεν ευνοεί τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης και με δεδομένο ότι οι εκροές συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

 

Οι καταθέσεις έχουν, λοιπόν, παρουσιάσει σημαντική μείωση το τελευταίο δίμηνο και στο πλαίσιο αυτό η συζήτηση φτάνει μοιραία και στα capital controls.

 

Πριν από λίγους μήνες και με την ελπίδα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης είχαν αρχίσει οι συζητήσεις για περαιτέρω άρση τους, ωστόσο, τώρα το κλίμα άλλαξε και δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως ενδέχεται να ενισχυθούν οι περιορισμοί κεφαλαίων.

 

Ασφαλώς, αν στο Eurogroup της 7ης Απριλίου επιτευχθεί η τεχνική συμφωνία, τότε αυτός ο κίνδυνος θα απομακρυνθεί. Όσο, όμως, η συμφωνία παραμένει ανοιχτή, ο κίνδυνος ελλοχεύει.

 

Τι θα μπορούσε, όμως, να συμβεί;

 

Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ορισμένα παραδείγματα:

 - Πιθανότατα να επανέλθει το προηγούμενο όριο αναλήψεων των 420 ευρώ την εβδομάδα, αντί των 840 το δεκαπενθήμερο, συν το επιπλέον ποσό που κατατίθεται ως νέο χρήμα

- Περιορισμοί αναλήψεων ακόμη και για το νέο χρήμα. Σήμερα, μπορεί ο καταθέτης να προβεί σε ανάληψη του συνόλου του ποσού που κατέθεσε ως νέο χρήμα

- Περιορισμοί επανεπένδυσης σε αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων.

 - Μείωση του ποσοστού ανάληψης σε χαρτονομίσματα εμβασμάτων από το εξωτερικό

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.