ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι... προκάλεσε τα διεθνή καμπανάκια για τις ελληνικές τράπεζες

12:38 - 06 Απρ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τι... προκάλεσε τα διεθνή καμπανάκια για τις ελληνικές τράπεζες
Ηχηρές προειδοποιήσεις από διεθνείς οίκους δέχτηκαν οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν τα ιδρύματα για το 2016 να οδηγούν σε επιδείνωση των προβλέψεων. Ήδη η Bank of America Merrill Lynch και η Standard & Poor's, με εκθέσεις τους, τονίζουν την κατάσταση ρίσκου που βιώνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μείωση κατά 13% στις τιμές-στόχους από την BofA
 
Η ανακοίνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων οδήγησε την Bank of America στη μείωση κατά 13% (κατά μέσο όρο) των τιμών-στόχων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και σε μείωση των προβλέψεων για την κερδοφορία.
 
Έτσι, η αμερικανική τράπεζα μειώνει τις τιμές στόχους των τραπεζών, στα 1,93 ευρώ για την Alpha Bank, από 2,27 ευρώ προηγουμένως, στα 0,18 ευρώ για την Πειραιώς, από 0,22 ευρώ, στα 0,26 ευρώ για την Εθνική, από 0,27 ευρώ και στα 0,60 ευρώ για τη Eurobank, από 0,70 ευρώ προηγουμένως.
 
Επίσης, διατηρεί τη σύσταση neutral (ουδετερότητα) για την Alpha Bank και την Εθνική, ενώ για τις Πειραιώς και Eurobank οι συστάσεις είναι για underperform, ήτοι για αποδόσεις χειρότερες από εκείνες της αγοράς.
 
Παράλληλα, η BofA προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η κερδοφορία του κλάδου, αλλά με βραδύτερο ρυθμό. 
 
Μειώνει τις προβλέψεις της για τα κέρδη του διαστήματος 2017-2020 κατά 8%-29% ετησίως κατά μέσο όρο για τις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του 2016, ενώ βλέπει καθοδικό κίνδυνο 3%-17% στα καθαρά έσοδα στο διάστημα 2017-2018.
 
Στα τελευταία στοιχεία του δ' τριμηνου του 2016, σύμφωνα με την BofA, διαφάνηκε επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού (σε επίπεδο έτους), κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερο του αναμενομένου δείκτη COR του 2017, ακόμα κι αν δεν τίθενται οι στόχοι για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (ΝΡΕ) σε κίνδυνο.
 
Συμφωνα, μάλιστα, με την τράπεζα, η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης θα ήταν απαραίτητη, αλλά όχι αρκετή για να αλλάξει τη στάση της απέναντι στον κλάδο.
 
Στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου οι ελληνικές τράπεζες  για τον S&P
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, η S&P Global Ratings διατήρησε τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στην υψηλότερη κατηγορία ρίσκου, ενώ τόνισε τις χαμηλές προοπτικές για την κερδοφορία.
 
Ο οίκος χρησιμοποιεί ένα σύστημα από το 1 μέχρι το 10 με το 1 να αντιπροσωπεύει το χαμηλότερο ρίσκο και κατατάσσει την Ελλάδα στην ομάδα 10. Άλλες χώρες στην ομάδα αυτή είναι η Αίγυπτος και η Λευκορωσία, ενώ η Αργεντινή, η Κύπρος και ο Λίβανος είναι στην ομάδα 9.
 
"Θεωρούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλότερους οικονομικούς κινδύνους απ’ ό,τι οι περισσότεροι τραπεζικοί κλάδοι παγκοσμίως. Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν μέτριες, κατά την άποψη μας, με μόνο μετριοπαθή ανάπτυξη από το 2017", αναφέρει ο οίκος.
 
Σημειώνεται ταυτόχρονα ότι "η ταχύτητα και το εύρος της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την πολιτική σταθερότητα".
 
Η S&P Global Ratings σημειώνει ότι "οι κίνδυνοι είναι επίσης υψηλοί, κατά την άποψη μας, αντανακλώντας τη μη ισορροπημένη χρηματοδοτική θέση και τις πολύ χαμηλές προοπτικές στην κερδοφορία.
 
Περιμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς έχουν υποφέρει από μεγάλες εκροές καταθέσεων και περιορισμένη πρόσβαση σε άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης στην κεφαλαιαγορά".
 
«Καμπανάκι» για το 2017
 
Οι προειδοποιήσεις αυτές των οίκων είναι βέβαια ένα λογικό επακόλουθο για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχει υποστεί μεγάλο "χτύπημα" από το "φρενάρισμα" της οικονομίας και τη ματαίωση των προσπαθειών που έγιναν το προηγούμενο έτος.
 
Παρότι και το 2016 ήταν ένα έτος με μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες, αυτές κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το έτος καταγράφοντας για πρώτη φορά κερδοφορία μέσα στην κρίση και να πετύχουν τους στόχους που είχαν συμφωνήσει με τον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
 
Το 2017, λοιπόν, φαινόταν ως μια χρονιά-ευκαιρία για την ανάκαμψη του κλάδου, αλλά οι εξελίξεις στην αξιολόγηση και την οικονομία... τράβηξαν το χαλί, ματαιώνοντας τη μεγάλη προσπάθεια του προηγούμενου έτους.
 
Όσον αφορά στις καταθέσεις, μέσα στο 2016 οι τράπεζες είδαν αύξηση της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων στις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων τους, οι εκτιμήσεις για τις εκροές μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2017 κινούνται στα 3 δισ. ευρώ
 
Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, οι εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για αύξησή τους κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2017, καταργώντας έτσι και σε αυτό το πεδίο τα επιτεύγματα του 2016.
 
Η ευκαιρία που είχε φέρει το 2016 λοιπόν χάθηκε και οι τράπεζες για ακόμα μια φορά θα κληθούν να «σώσουν» στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ό, τι χάθηκε στο πρώτο υπό το βάρος των καθυστερήσεων και των κυβερνητικών χειρισμών.
 
Μαρία Μιχάλη
 
Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 18 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.