ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλου στο Bloomberg: Επιταχύνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης-Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια

12:41 - 17 Ιουλ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μεγάλου στο Bloomberg: Επιταχύνεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης-Μειώνονται τα κόκκινα δάνεια
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς ανέπτυξε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρακτορείο, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος σε ενεργητικό, πρέπει να απεμπλακεί από κόκκινα δάνεια 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης που εκπόνησε με τη συνδρομή του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ.

«Η Διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε να αποπληρώσει την κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Η Πειραιώς έλαβε κρατική χρηματοδότηση 2,72 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2015 και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει πάνω από το 25% της τράπεζας, σημειώνει το δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο τονίζει πως η τράπεζα είναι «σε καλό δρόμο» σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 19,1 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους από 23 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, ανέφερε ο κ. Μεγάλου.

Η συμφωνία της Πειραιώς με τον SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός) περιλαμβάνει επίσης μια δέσμευση να μειωθεί η έκθεσή της στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 2 δισ. ευρώ στα 31,3 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Αυτό συμπεριλαμβάνει και αναδιαρθρωμένα δάνεια που κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενα.

Η Πειραιώς έχει πουλήσει ήδη προβληματικά δάνεια, αξίας σχεδόν μισού δισ. ευρώ, στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τους τελευταίους 18 μήνες.

Έχει, επίσης, αντλήσει 3 εκατ. ευρώ από την πώληση 29 ακινήτων με ηλεκτρονική δημοπρασία. Η νέα νομοθεσία, που επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται απευθείας με τους δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των χρεών τους αναμένεται να μειώσει περαιτέρω το βάρος, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Τέλος, η τράπεζα επιδιώκει να πουλήσει τις θυγατρικές της στα Βαλκάνια καθώς και τις συμμετοχές της στην Hellenic Seaways και δύο εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, τη Σελόντα και τον Νηρέα.

«Πρωταρχικός στόχος μας είναι να μειώσουμε την έκθεσή μας σε μη τραπεζικές συμμετοχές στην Ελλάδα και σε συμμετοχές σε θυγατρικές της τράπεζας στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Μεγάλου για να κλείσει λέγοντας: «Αν υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο χωρίς επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας, αυτό θα επηρεάσει θετικά τον ισολογισμό μας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.