ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλεγχο ποιότητας του Ενεργητικού των Τραπεζών ζητάει πάλι το ΔΝΤ

10:44 - 21 Ιουλ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Έλεγχο ποιότητας του Ενεργητικού των Τραπεζών ζητάει πάλι το ΔΝΤ
Της Ειρήνης Σακελλάρη Και Asset Quality Review (Ελεγχο Ποιότητας Ενεργητικού) για τα stress tests των ελληνικών τραπεζών είναι η απαίτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που εμμένει στην άποψή του πως το εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος και ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων - όσο το χρέος παραμένει μη βιώσιμο- απαιτούν ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις τράπεζες. Το Ταμείο συνεχίζει δυστυχώς να αντιμετωπίζει ως ορατό το ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.
Ας σημειωθεί πως για τα προγραμματισμένα stress tests του 2018 που αφορούν όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αυτά έχουν οργανωθεί από την EBA δεν απαιτείται Asset Quality Review. Δεν απαιτήθηκε έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού καθώς είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζονται τα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9  βάση των οποίων επιχειρείται μια δυναμική αντιμετώπιση των προβλέψεων στα δάνεια των τραπεζών.
 
Η μεθοδολογία στηρίζεται σε μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη τις πιθανές μελλοντικές ζημιές για τα κόκκινα δάνεια. Εκτιμήθηκε λοιπόν πως έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών  και η εφαρμογή των νέων προτύπων θα σημάνει διπλή επιβάρυνση για τα πιστωτικά ιδρύματα και πιθανόν θα αλλοιώσει προς το χειρότερο τα συμπεράσματα του test.
 
Τα AQR( Αsset Quality Review), δηλαδή ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, πραγματοποιείται συνήθως από την ΕΚΤ και αφορά πάνω από το 50% του σταθμισμένου ενεργητικού των τραπεζών.  Ενας τέτοιος έλεγχος με βάση την τελευταία εμπειρία αφορά δάνεια, προβλέψεις, εγγυήσεις αλλά και γενικότερα στοιχεία ενεργητικού.
 
Το AQR εστιάζει και στο πολύπλοκο θέμα των αναχρηματοδοτήσεων των δανείων  που είναι πιθανόν να αναδείξει- συχνά συμβαίνει- νέα χρηματοδοτικά ανοίγματα αν οι αναχρηματοδοτήσεις αυτές δεν έχουν ακολουθήσει αυστηρά κριτήρια.
 
Στα AQR έμφαση δίνεται στα χρηματοδοτικά ανοίγματα, στις εξασφαλίσεις αλλά και τον κίνδυνο που περιέχει κάθε δάνειο.
 
Το ΔΝΤ έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψη για 10 δισ. ευρώ κεφάλαια που απαιτούνται επιπλέον για τις ελληνικές τράπεζες και όπως συμβαίνει σε όλες τις εκθέσεις του Ταμείου η παραμετροποίηση που ακολουθεί εξυπηρετεί πάντα το βασικό συμπέρασμα.
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει τη σημασία μιας αναλυτικής αξιολόγησης του τραπεζικού κλάδου πολύ πριν τη λήξη του προγράμματος ενώ εκτιμά πως  είναι  κρίσιμο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τη βιωσιμότητα του χρέους στον τραπεζικό κλάδο.
 
Στην περίπτωση που τα stress tests διαγνώσουν κεφαλαιακές ανάγκες όπως εκτιμά το Ταμείο στην έκθεσή του, θεωρείται απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που προβλέπονται από το πρόγραμμα του ESM και έτσι το τραπεζικό σύστημα να σταθεροποιηθεί πριν τη λήξη του προγράμματος.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως τα όσα αναφέρει στην έκθεσή του το ΔΝΤ για τις τράπεζες δεν είναι καινούρια και πως οι εποπτικές αρχές της Ευρώπης τα είχαν υπόψη τους όταν έλαβαν τις αποφάσεις για τα stress tests του 2018.
 
Επομένως η πάντα μαξιμαλιστική προσέγγιση του Ταμείου είναι πολύ πιθανόν να μην αλλάξει ουσιαστικά τα προγραμματισμένα από την ΕΒΑ και την ΕΚΤ και για τις ελληνικές τράπεζες ή εν πάση περιπτώσει οι αλλαγές να είναι οριακές.
Τελευταία τροποποίηση στις 16:58 - 21 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.