ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φραγκιαδάκης: Χρειάζεται χρόνος για πλήρη άρση των capital controls

20:55 - 03 Σεπ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Φραγκιαδάκης: Χρειάζεται χρόνος για πλήρη άρση των capital controls
Την ανάγκη να συνταχθούν όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου για την αναζωογόνηση της οικονομίας υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, μιλώντας στην "Καθημερινή της Κυριακής".

Παράλληλα, προειδοποιεί για τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων αν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τονίζει τη σπουδαιότητα η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο CEO της Εθνικής αναφέρει πως, αν η χώρα προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του για την επίτευξη των στόχων μείωσης των "κόκκινων" δανείων.

Ο CEO της ΕΤΕ τονίζει πως "αν η Ελλάδα επιμείνει στην εφαρμογή του προγράμματος και έλθει η οικονομική ανάπτυξη, τότε δεν τίθεται κανένα ζήτημα βιωσιμότητας του τραπεζικού συστήματος". Παράλληλα υπογραμμίζει πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα. Αν η χώρα μπει σε νέες περιπέτειες, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Είναι σημαντικό η τρίτη αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα".

Για την άρση των capital control.

"Όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, τότε θα αρθούν τα capital controls. Αυτό απαιτεί χρόνο και προϋποθέτει απαραιτήτως τη βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας", υπογραμμίζει ο κ. Φραγκιαδάκης.

Τέλος, σημειώνει πως "για να έχει σημασία η έξοδος στις αγορές, πρέπει να υλοποιεί μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική με διαδοχικές κινήσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την ελευθερία των κεφαλαίων. Και χρειάζεται η στρατηγική αυτή να είναι συνεπής ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα, κάτι που θα επιτρέψει και στις τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές ώστε να ανταποκριθούν στις εποπτικές υποχρεώσεις".

Τελευταία τροποποίηση στις 18:28 - 03 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.