ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηχηρά μηνύματα από τους έλληνες τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη

08:33 - 12 Δεκ 2017 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ηχηρά μηνύματα από τους έλληνες τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη
Οι έλληνες τραπεζίτες έκαναν ηχηρές παρεμβάσεις στο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη και μίλησαν για τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, τα stress tests και τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Νίκος Καραμούζη, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης έθεσαν τους στόχους και το πλαίσιο που θα κινηθούν τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα, μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Καραμούζης έθεσε αρχικά τις προκλήσεις ενόψει του νέου έτους, οι οποίες είναι:

• τα υψηλά (αν και μειούμενα) επίπεδα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων,

• το βελτιούμενο μεν αλλά υπαρκτό ακόμα πρόβλημα της ρευστότητας και την επιστροφή των καταθέσεων

• τους περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων

• τη συρρίκνωση των δανειακών χαρτοφυλακίων

Μίλησε για τα stress tests, τα οποία, όπως είπε, είναι διαχειρίσιμα, σημειώνοντας, όμως παράλληλα πως οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται περισσότερο χρόνο για να μειώσουν κι άλλο τα κόκκινα δάνεια.

Εκ μέρους της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν ενόψει των επικείμενων εποπτικών ασκήσεων, αλλά τόνισε πως οι προοπτικές των τραπεζών στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με την πορεία της οικονομίας, είναι τώρα στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς και τα κόκκινα δάνεια είπε πως σύμφωνα με την Agenda 2020, επιδιώκει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από τα 20 δισ. ευρώ και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από 10 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2020, από 34 και 22 δισ. ευρώ αντιστοίχως.

Τέλος, ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σημείωσε πως «το τραπεζικό σύστημα έχει διανύσει μια πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Η επίτευξη σταθερής κερδοφορίας, η συνεχής βελτίωση της ποιότητας χαρτοφυλακίου και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι στοιχεία απαραίτητα αλλά και αρκετά για να βεβαιώσουν και να συνεχίσουν την επιτυχημένη πορεία του κλάδου έως τώρα».

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 12 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.