ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζες: Το χρονοδιάγραμμα των stress tests-Τι αλλάζει με το IFRS9

08:43 - 09 Ιαν 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τράπεζες: Το χρονοδιάγραμμα των stress tests-Τι αλλάζει με το IFRS9
Περίοδος προετοιμασίας ενόψει των stress tests είναι αυτή που διανύουμε για τις ελληνικές τράπεζες. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημαντικές συναντήσεις, ενόψει των τεστ αντοχής που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο και θα έχουν καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου.

 Στις 15 Ιανουαρίου οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν ραντεβού με την επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, στη Φραγκφούρτη και εκεί θα μπουν οι βάσεις και θα οριστούν οι βασικές παράμετροι των τεστ αντοχής.

Αυτό είναι το βασικό χρονοδιάγραμμα και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και τα tests ολοκληρωθούν στο τέλος Απριλίου, τότε μέσα στον Μάιο θα βγει το πόρισμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών. 

Σε γενικές γραμμές υπάρχει αισιοδοξία πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα, καθώς οι τραπεζίτες εκτιμούν πως οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και θα μπορέσουν να περάσουν τα τεστ αντοχής χωρίς να εξαναγκαστούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Οι τράπεζες θα πρέπει πάντως να πληροφορήσουν τον SSM για τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή του λογιστικού προτύπου IFRS 9 στα εποπτικά τους κεφάλαια. 

Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα των φετινών stress tests καθώς θα διεξαχθούν με βάση το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, το οποίο ισχύει από την αρχή του 2018 και επιβάλλει στις τράπεζες να σχηματίσουν προβλέψεις με βάση την πιθανότητα ζημιών από δάνεια που έχουν χορηγηθεί και όχι μετά την διαπίστωση της ζημιάς.

Οι τράπεζες αναμένεται να έχουν την δυνατότητα να αποσβέσουν τις ζημιές από τις πρόσθετες προβλέψεις σε βάθος πενταετίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:50 - 09 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.