ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 30 δισ. ευρώ το «νέο χρήμα» στις τράπεζες

07:33 - 13 Φεβ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στα 30 δισ. ευρώ το «νέο χρήμα» στις τράπεζες
Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αύξηση του «νέου χρήματος», των νέων καταθέσεων δηλαδή που δεν υπόκεινται σε κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκφράζουν τραπεζικές πηγές.

Το νέο χρήμα υπολογίζεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 30 δισ. ευρώ, επί συνόλου 126 δισ. ευρώ καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, και προέρχεται από "σεντούκια", επενδυτικά προϊόντα που ρευστοποιούνται, χρήματα από το εξωτερικό και σε μεγάλο βαθμό μετρητά που καταθέτουν εμπορικές επιχειρήσεις.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν από τις τράπεζες, για χαρακτηριστικό μέγεθος που καταδεικνύει τη βελτίωση του κλίματος. Από τα περίπου 15 δισ. ευρώ ένα έτος πριν, το νέο χρήμα έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, εξέλιξη που δείχνει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ότι εμπεδώνεται η κανονικότητα.

Μέρος του νέου χρήματος, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις χρησιμοποιείται σε υποχρεώσεις των καταθετών αλλά και ένα αξιοσημείωτο μέρος του, μένει στο σύστημα.

Τραπεζικά στελέχη βλέπουν ότι τους επόμενους μήνες όσο επαληθεύονται οι θετικές εκτιμήσεις για την οικονομία, και πλησιάζει η ολοκλήρωση του προγράμματος χρηματοδότησης, οι συνθήκες θα επιτρέψουν την επιτάχυνση του ρυθμού επιστροφής των καταθέσεων.

Για το 2018, συντηρητικές εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών κάνουν λόγο για τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ νέες καταθέσεις με τις προσδοκίες να γίνονται υψηλότερες, και να φθάνουν ακόμη και στα 15 δισ. ευρώ, όσο βελτιώνονται οι συνθήκες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.