ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νουί: Ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες τα stress tests

13:41 - 01 Μαρ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νουί: Ώρα της αλήθειας για τις τράπεζες τα stress tests
Τα stress tests θα είναι η ώρα ης αλήθειας για τις τράπεζες, αλλά και μια ευκαιρία να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, δήλωσε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, μιλώντας στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αναφερόμενη στα κόκκινα δάνεια, τα χαρακτήρισε μεγάλο πρόβλημα και κάλεσε να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Τα κόκκινα δάνεια

Ειδικότερα, η κ. Νουί τόνισε ότι τα κόκκινα δάνεια «πιέζουν την κερδοφορία και αντλούν πόρους από άλλες παραγωγικές δραστηριότητες». Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες έκαναν πρόοδο στο θέμα, αλλά -όπως είπε- οι στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων αυξάνουν χρόνο με το χρόνο και οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους.

Η ίδια αναφέρθηκε στο θέμα της ανάκτησης εγγυήσεων και το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι έως πρόσφατα το σύστημα στηριζόταν στους φυσικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι όμως καθυστερούσαν για διάφορους λόγους.

«Υπήρξε η μετάβαση στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τώρα αυτό πρέπει να εφαρμοστεί και να καλύπτει όλη την Ελλάδα» τόνισε και κάλεσε σε προστασία των συμβολαιογράφων.

Τα stress test

Μιλώντας για τα τεστ αντοχής υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν δύσκολα, αλλά τώρα ανακάμπτουν. Ωστόσο όπως συμβαίνει και με ένα ασθενή που για πολύ καιρό ήταν άρρωστος, έτσι και οι ελληνικές τράπεζες είναι «λίγο αδύναμες» και πρέπει να αναλάβουν δράση.

«Δεν έχω κρυστάλλινη σφαίρα, δεν θα κάνω πρόβλεψη για καμία τράπεζα, ελληνική ή άλλη» απάντησε σε ερώτηση για το τι πρέπει να περιμένουμε από το stress test.

Για  την πιθανότητα μιας bad bank ή την πώληση δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι είναι ένα εργαλείο και πως όλα τα εργαλεία είναι χρήσιμα, αλλά εξαρτώνται και από τα ειδικά χαρακτηριστικά των κόκκινων δανείων.

Η επικεφαλής του SSM αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς κακοπληρωτρές λέγοντας ότι εν τέλει το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα δημιουργήσει «κουλτούρα πληρωμών».

Αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές από τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν και ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια ειδική κατάσταση.

«Οι ελληνικές τράπεζες έκαναν μακρά διαδρομή. Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια σταθεροποίησαν την χρηματοδότησή τους, ενώ εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τον ELA. Απομακρύνονται από την κεντρική τράπεζα και εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την αγορά» είπε.

Συμπλήρωσε πως οι καταθέσεις επιστρέφουν και η οριστική άρση των capital controls πιθανότατα θα αυξήσει το κίνητρο για την επιστροφή τους.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες προχώρησαν σε δομικές μεταρρυθμίσεις με αλλαγές στις διοικήσεις και τα ΔΣ. Αυτές θα πρέπει τώρα να παράξουν έργο και αυτό δεν θα είναι εύκολο, σημείωσε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 01 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.