ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Προσοχή, υπό κατασκευή οι ελληνικές τράπεζες

15:06 - 22 Μαρ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
BofA: Προσοχή, υπό κατασκευή οι ελληνικές τράπεζες
Επιμένει στην αρνητική της άποψη για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών η Bank of America Merrill Lynch, η οποία επαναδιατυπώνει την άποψη ότι ίσως χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν ο κίνδυνος αυτός είναι άμεσος. Η 10σέλιδη ανάλυση έχει χαρακτηριστικό τίτλο «Greek Banks: Under construction, caution ahead» («Ελληνικές τράπεζες: Υπό κατασκευή, προσοχή»).

Και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες η σύσταση της BofA είναι «underperform», σημειώνοντας ότι η άποψή της παραμένει ίδια μετά τα αποτελέσματα της Alpha και της Eurobank, τις ανακοινώσεις για το IFRS9, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και μετά τις συναντήσεις που είχε με τις διοικήσεις των τεσσάρων τραπεζών.

Για την Alpha Bank δίνει τιμή στόχο 1,36 ευρώ ανά μετοχή, για την Eurobank 0,65 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα 0,25 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς 3,26 ευρώ. Όλες οι τιμές-στόχοι είναι κάτω από τις τρέχουσες.

Όπως σημειώνει, αναμένει χαμηλή κερδοφορία, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε επίπεδο καθαρών εσόδων από τόκους και αυξημένα κόστη ρίσκου τα επόμενα χρόνια.

Θεωρεί πως η κλίμακα του κεφαλαιακού προβλήματος των ελληνικών τραπεζών είναι καθοριστική μακροπρόθεσμα, ενώ εκτιμά πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να δημιουργηθεί ανάγκη αύξησης κεφαλαίου, ωστόσο δεν είναι σαφής ως προς το πότε.

Για τα αποτελέσματα των stress tests σημειώνει πως βραχυπρόθεσμα παραμένουν αβέβαια και το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, παρ’ όλο που ίσως καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης ανακεφαλαιοποίησης, μάλλον δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα.

Ενστάσεις εκφράζει στα σχέδια για δημιουργία μιας bad bank, λέγοντας πως πιθανότατα θα είναι δύσκολη, δεδομένου του σημαντικού ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, σημαντικές ήταν οι μειώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Alpha Bank και την Eurobank το δ’ τρίμηνο, ωστόσο είχαν κόστος. Πριν το IFRS 9, η κάλυψη της Alpha Bank μειώθηκε από το 48% το γ’ τρίμηνο στο 45% το δ’ τρίμηνο και της Eurobank από το 52% στο 50% το ίδιο διάστημα.

Η BofAML βλέπει θετικά τη βελτίωση της κάλυψης μετά το IFRS 9, όμως δεν θεωρεί ιδιαίτερα υψηλά τα επίπεδα (50% για την Alpha Bank  και 56% για την Eurobank). Οι εισροές NPE είναι σημαντικές, αν και οπωσδήποτε μειώθηκαν το δ’ τρίμηνο. Η διοίκηση της Alpha Bank σημειώνει πως σε όρους διαχείρισης NPE, το α’ τρίμηνο τείνει να είναι πιο δύσκολο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.