ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νουί: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες

13:35 - 26 Μαρ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νουί: Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εποπτεύει τις ελληνικές τράπεζες
Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, παρά την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις, κυρίως εξαιτίας του πολύ υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αναφέρει η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, σε απαντητική επιστολή της προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Η κ. Νουί προσθέτει στην απάντησή της ότι το απόθεμα NPEs των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε περίπου 50% των συνολικών δανείων τους και είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

«Όπως η ΕΚΤ έχει τονίσει σε πολλές περιστάσεις, είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς και τη μελλοντική κεφαλαιακή επάρκεια των τεσσάρων ελληνικών σημαντικών ιδρυμάτων, να κάνουν ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPEs, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν ανακοινώσει στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επιβλέπει πολύ στενά τις σχετικές προσπάθειές τους» σημειώνει η Νουί.

«Επιπλέον, επιτόπιοι έλεγχοι με επίκεντρο τη διαχείριση των NPE στα ιδρύματα αυτά έγιναν το 2017 ή είναι σε εξέλιξη σήμερα» προσθέτει.

Η Νουί επαναλαμβάνει ότι οι τέσσερις τράπεζες θα υποβληθούν στην ίδια άσκηση αντοχής (stress test) με τις άλλες τράπεζες της Ευρωζώνης που περιλαμβάνονται στο πανευρωπαϊκό stress test για το 2018 υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, αλλά το χρονοδιάγραμμα θα επιταχυνθεί και τα αποτελέσματά της αναμένεται να ανακοινωθούν τον Μάιο, πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής.

«Όσον αφορά στο διαθέσιμο ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα σας προτείναμε να θέσετε το θέμα αυτό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» καταλήγει η επιστολή της Νουί.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:38 - 26 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.