ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε γραμμή ΔΝΤ ο Στουρνάρας για τη βιωσιμότητα του χρέους;

08:50 - 02 Ιουλ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Σε γραμμή ΔΝΤ ο Στουρνάρας για τη βιωσιμότητα του χρέους;
Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου η ΤτΕ αναμένεται να δημοσιοποιήσει την ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής όπου αναμένεται να τοποθετηθεί για τις αποφάσεις του eurogroup αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ουσιαστικά αναμένεται ο διοικητής της ΤτΕ ο Γιάννης Στουρνάρας να δώσει στίγμα που θα καθορίσει και τη σχέση του με την κυβέρνηση σε μια περίοδο που η τελευταία προσπαθεί να χτίσει success story.

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι η έκθεση θα κινείται σε … γραμμή ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι  η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την συνεδρίαση του Eurogroup καλωσόρισε τις αποφάσεις του συμβουλίου αλλά ανέδειξε τις επιφυλάξεις σχετικά με τη  μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ταμείου στην Αθήνα κ. Π. Ντόλμαν είπε  ότι οι αποφάσεις βελτιώνουν τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα αλλά «υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές» . Στο σημείο αυτό ανέδειξε τη δέσμευση των ευρωπαίων να επανεξετάσουν το θέμα το 2032 και τόνισε ότι τότε θα χρειαστεί «περαιτέρω ελάφρυνση με ρεαλιστικές προβλέψεις ιδίως για τα πλεονάσματα».

Η ΤτΕ αναμένεται βέβαια να δώσει ένα πιο αισιόδοξο τόνο ωστόσο θα θέσει μια σειρά ζητημάτων που μπορεί υπό προϋποθέσεις να βάλουν σε περιδίνηση την οικονομία, δηλαδή τα υπερπλεονάσματα, τα κόκκινα δάνεια, το επενδυτικό έλλειμμα. Παράλληλα αναμένεται να γίνει αναφορά στην υπερφορλόγηση αλλά και στη γήρανση του πληθυσμού που είναι κομβικής σημασίας και για το Ταμείο καθώς αφορά την πορεία του κοινωνικοασφαλιστικού. Τέλος αναμένεται να δοθεί έμφαση στη συνέχεια μεταρρυθμίσεων και διασφάλισης των ανοιγμάτων των αγορών που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 02 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.