ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες οι Συνεταιριστικές Τράπεζες

09:15 - 11 Ιουλ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μοχλός ανάπτυξης για τις τοπικές οικονομίες οι Συνεταιριστικές Τράπεζες
Μερίδια αγοράς που φθάνει το 20% στις περιοχές που δραστηριοποιούνται έχουν οι Συνεταιριστικές Τράπεζες σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας και πρόεδρος της Παγκρήτιας, κ. Νίκος Μυρτάκης μιλώντας σε συνέδριο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως είπε ο κ. Μυρτάκης στο σύνολο της χώρας το μερίδιο αγοράς διαμορφώνεται στο 1%, ωστόσο υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο τους στη στήριξη των ΜμΕ. Τόνισε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας καθώς το δανειακό  χαρτοφυλάκιο τους είναι προσανατολισμένο κατά 85% στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις  χορηγήσεις να διατηρούνται σε θετικό πρόσημο για τις συνεταιριστικές τράπεζες σε αντίθεση με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που παρουσίαζε αρνητικό πρόσημο.

Αύξηση εμπιστοσύνης

Την ίδια ώρα, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 7,5%  και τα ίδια κεφάλια  σημείωναν αύξηση κατά 18% τα τελευταία χρόνια της κρίσης. Ο χάρτης των συνεταιριστικών τραπεζών περιλαμβάνει 9 που διαθέτουν 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και απασχολούν συνολικά 907 άτομα. Πάντως σημειώνεται ότι η Παγκρήτια αλλα και η Τράπεζα Χανίων κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στην Αθήνα με άνοιγμα νέων καταστημάτων σε κομβικά σημεία (Σύνταγμα, Κλαυθμώνος). Παράλληλα ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών διευκρίνισε ότι οι 4 τράπεζες στη Βόρεια  Ελλάδα  έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία συγχωνεύσεων και μέχρι το τέλους του έτους θα υλοποιούνται σταδιακά διαδικασίες αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Πάντως ο κ. Νίκος Μυρτάκης ανέφερε ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες πρέπει να αντιμετωπισθούν από την Πολιτεία, συνολικά και στρατηγικά ως θεσμός που συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη στήριξη των ΜμΕ. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναγνωρίσει τη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη.

Από την  πλευρά του, ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό  ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών καθώς υπάρχει υπερ-συγκέντρωση των συστημικών τραπεζών. Μάλιστα, είπε ότι οι  συνεταιριστικές μορφές  οργάνωσης δεν αποτελούν υπόλειμμα του παρελθόντος αλλά πρόδρομες μορφές του μέλλοντος.

Μικροπιστώσεις

Ο κ. Δραγασάκης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τα κεφαλαιακά διαθέσιμα του δημοσίου που σήμερα πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος για να αξιολογηθούν, εξετάζοντας την ευστάθεια του συστήματος. Επίσης, έκανε αναφορά  για τη δημιουργία Ταμείου υποδομών με κεφάλαια  ύψους 1 δισ. ευρώ  και τη δημιουργία  επενδυτικών ταμείων τα οποία κατά 50% θα χρηματοδοτηθούν από το Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% από ιδιωτικούς πόρους. 

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση των μικροπιστώσεων ενώ αναφερόμενος στα επενδυτικά ταμεία είπε ότι θα έχουν σκοπό να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες που ρύθμισαν τα χρέη τους μέσα από τον Εξωδικαστικό  Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών και χρειάζονται κεφάλαια κίνησης για  να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας σε συνεργασία με τους Γάλλους. Στο συνέδριο τοποθετήθηκε και ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος παρουσιάζοντας το προφίλ των Συνεταιριστικών Τραπεζών αναφέροντας πως διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2.6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2.1 δισ. ευρώ καταθέσεις. «Είναι πρόδρομος για την ανάπτυξή» είπε σημειώνοντας ότι μια από τις προκλήσεις τους είναι η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που έχουν. 

Ο κ. Hervé Guider, γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών που  παραβρέθηκε στο συνέδριο, είπε ότι πιο πολύ παρά ποτέ διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας. Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και στην προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης αναφέρθηκαν στο συνέδριο οι κ. κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της ΕΣΕΕ και Γεώργιος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.