ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραβίας: Λυδία λίθος η επιτυχής διαχείριση των NPEs

12:43 - 17 Σεπ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Καραβίας: Λυδία λίθος η επιτυχής διαχείριση των NPEs
Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας παραχώρησε συνέντευξη στο Reuters και εξέφρασε την πίστη του πως η τράπεζα θα ξεπεράσει και τον φετινό στόχο μείωσης των κόκκινων δανείων. Ο κ. Καραβίας εκτιμά επίσης ότι θα σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στον τομέα αυτόν έως το 2021.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιτυχής διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) θα είναι η λυδία λίθος για εμάς», δήλωσε ο κ. Καραβίας. «Είμαστε γνώστες των προκλήσεων αλλά τα πρόσφατα αποτελέσματα αφήνουν περιθώριο για συγκρατημένη αισιοδοξία». 

O στόχος για τη Eurobank είναι να μειώσει το στοκ των NPEs στα 15,6 δισ. ευρώ και ο κος Καραβίας δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι η τράπεζα μπορεί να πετύχει ένα νούμερο γύρω στα 15,3 δισ. ευρώ. Η τράπεζα σχεδιάζει επίσης να τιτλοποιήσει ενυπόθηκα δάνεια 2 δισ. ευρώ, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019. Αυτή η συναλλαγή μαζί με τη ρύθμιση δανείων και τη ρευστοποίηση εξασφαλίσεων θα βοηθήσει τον όμιλο να πιάσει τους στόχους του 2019 και να μειώσει τα NPEs κατά επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση έχει τρεις σειρές -junior, mezzanine και senior-, με τα δύο πρώτα να έχουν το περισσότερο ρίσκο. «Σχεδιάζουμε να πουλήσουμε τις σειρές junior και mezzanine και να κρατήσουμε τη senior στον ισολογισμό μας», δήλωσε. «Αυτή η συναλλαγή αυξάνει την πεποίθησή μας ότι θα πετύχουμε ξανά το 2019 τους στόχους μας».

Κοιτώντας ακόμα περισσότερο μπροστά, η Eurobank θα παρουσιάσει σύντομα ένα πλάνο για να μειώσει τον δείκτη NPEs γύρω στο 15% το 2021, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από την κορυφή του 45% στα τέλη του 2016.

«Το σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ρεαλιστικό και επιτεύξιμο», δήλωσε ο κ. Καραβίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.