ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόκκινα» δάνεια: Τι θα παρουσιάσουν στον SSM οι τράπεζες

08:51 - 24 Σεπ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Κόκκινα» δάνεια: Τι θα παρουσιάσουν στον SSM οι τράπεζες
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την μείωση των «κόκκινων δανείων» στο 20% μέχρι το τέλος του 2021, με τις συστημικές τράπεζες να παρουσιάζουν στον SSM δύο βασικά σημεία.

Πρώτο σημείο αποτελούν οι περισσότερες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ δεύτερο σημείο είναι τα περισσότερα προγράμματα πλειστηριασμών. Στόχος είναι η μείωση των προβληματικών δανείων κατά 53 δισ. ευρώ και οι επικεφαλής των τμημάτων διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών υπολογίζουν ξανά και ξανά ποια είναι τα καλύτερα εργαλεία για να τον πετύχουν.

Σημειώνεται ότι οι επιθεωρήσεις του SSM τους επομένους μήνες θα αποβλέπουν σε μια διεξοδική ανάλυση διαφόρων κινδύνων, συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, επιχειρηματικών μοντέλων, αλλά και διακυβέρνησης και θα διενεργούνται βάσει προκαθορισμένου αντικειμένου και χρονοδιαγράμματος στις εγκαταστάσεις των τραπεζών. Σκοπός των επιτόπιων επιθεωρήσεων είναι να εξετάζεται και να αξιολογείται το επίπεδο, η φύση και τα χαρακτηριστικά των εγγενών κινδύνων στους οποίους μπορεί να εκτεθεί η κάθε τράπεζα, λαμβανομένης υπόψη και της νοοτροπίας της ως προς την αντιμετώπιση του κινδύνου.

Τα βασικά προβλήματα είναι τρία:

  • Η μείωση στο 20% το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
  • Η αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών και η ταυτόχρονη αύξηση των χορηγήσεων.
  • Οι νέες δανειοδοτήσεις που θα συμβάλλουν να διατηρηθεί χαμηλά ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Το ποσοστό των στρατηγικά κακοπληρωτών που «κρύβονται» στο νόμο Κατσέλη υπολογίζεται στο 15% με 20% (με το συνολικό ποσοστό των μπαταχτσήδων να ανεβαίνει στο 25% με 30%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.