ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσες θα είναι οι εκροές απ'την αναδιάρθρωση του MSCI Greece Κύριο

17:02 - 13 Νοε 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Πόσες θα είναι οι εκροές απ'την αναδιάρθρωση του MSCI Greece
Απόψε το βράδυ, λίγο πρίν τα μεσάνυχτα και μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Τρίτης (13/11) στη Wall Street (23.00 μ.μ ώρα Ελλάδας) αναμένεται η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση του αμερικανικού οίκου Morgan Stanley Capital International (MSCI), με ελληνικό ενδιαφέρον.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης θα ανακοινώσει πόσες από τις 9 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Index θα παραμείνουν και ποιες θα διαγραφούν ή πιθανότατα να αντικατασταθούν από άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τότε θα γνωρίζουμε ποιες από τις 4 συστημικές τράπεζες θα αποχωρήσουν από τον ελληνικό δείκτη του MSCI. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Societe Generale είχε κάνει την εκτίμηση ότι θα διαγραφούν οι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες(θα παραμείνει μόνο η Alpha Bank. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καυκά επικεφαλής επενδυτικού τμήματος της Merrit αχεπευ υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τραπεζικών μετοχών αποδίδεται στην χαμηλή αποτίμηση των μετοχών που έχει προκαλέσει η συνεχή απαξιωτική πορεία της αγοράς.

Ποιες μετοχές απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Index

Ο δείκτης MSCI GREECE INDEX έχει σχεδιασθεί από τον MSCI και μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καλύπτουν το 85% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Σήμερα οι 9 μετοχές(σε παρένθεση το ποσοστό συμμετοχής 28/9/2018) είναι οι εξής:

ΟΤΕ(20,27%), ΟΠΑΠ(15,79%), Alpha Bank(13,47%), Jumbo(10,90%), Motor Oil (10,73%), Eurobank(9,43%), Τιτάνας(7,72%), Εθνική τράπεζα(7,51%) και τράπεζα Πειραιώς(4,17%).

Οι εκροές που θα προκληθούν από την διαγραφή των τραπεζικών μετοχών

Στην επικίνδυνη ζώνη της χαμηλής κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς ενώ στη περίπτωση που διαγραφεί η μετοχή θα προκληθούν εκροές της τάξης των 14 εκατομμυρίων μετοχών. Αν ακολουθήσει και η Eurobank οι προβλεπόμενες εκροές θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. μετοχές. Να αναφέρουμε ότι στον ελληνικό δείκτη του MSCI συμμετέχουν σήμερα 9 μετοχές όταν το 2001 ο αριθμός των εταιριών ανέρχονταν στις 24.  Αναμένεται και η διαγραφή της μετοχής του Τιτάνα από τον δείκτη της Morfgan Stanley όταν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Euironext των Βρυξελλων και των Παρισίων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.