ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην Goldman Sachs

15:01 - 10 Δεκ 2018 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην Goldman Sachs
Συναντήσεις με στελέχη των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών είχαν αναλυτές της Goldman Sachs στο Ελληνικό Συνέδριο, που οργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή.

To κυρίαρχο θέμα τον τελευταίο μήνα είναι βεβαίως το σχέδιο της ΤτΕ για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων σε ορίζοντα τριών ετών. Και οι τέσσερις τράπεζες ανέφεραν ότι το σχέδιο είναι σε πρώιμο στάδιο, ενώ ορισμένες επεσήμαναν πως υπάρχουν επιφυλάξεις εκ μέρους του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM) για το μέγεθος του Οχήματος Ειδικού Σκοπού (40 δισ. ευρώ).

Όσον αφορά στα σχέδια της κάθε τράπεζας ξεχωριστά, η Eurobank έδωσε έμφαση στη συμφωνία για συγχώνευση με την Grivalia, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019, αλλά και στην πρόταση να επιταχύνει το βηματισμό της στην απαλλαγή από τα κόκκινα δάνεια. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 θα καταθέσει στον SSM τα στοιχεία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θα ολοκληρώσει τη διατίμηση των τιτλοποιήσεων. 

Η Alpha Bank από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί ότι οι βασικοί περιορισμοί για την πώληση των κόκκινων δανείων πηγάζουν από την «αλλοίωση» (dilution) που συνδέεται με τους αναβαλλόμενους φόρους. Θα μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να ακολουθήσει το μοντέλο αναδιάρθρωσης της Eurobank για να απομακρύνει τον κίνδυνο του dilution. Παράλληλα ανέφερε ότι δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ εμπίπτουν στον νόμο Κατσέλη. 

Η Εθνική Τράπεζα άφησε να εννοηθεί ότι θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με πιο σταδιακά βήματα από τη Eurobank. Αναμένει απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) 2% το 2019-2020. 

Η Πειραιώς ανέφερε ότι ο SSM δεν έχει ακόμη απαντήσει επί του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο. Αποκάλυπτε επίσης ότι σχεδιάζει να εκδώσει έναν Tier 2 το 2019 και ένα «πρόσθετο εργαλείο» το 2020. 

Οι νέες τιμές-στόχοι από τη Goldman Sachs για τις τράπεζες 

Αlpha Βank (Buy): 2,45 ευρώ.

Eurobank: (ουδέτερη): 1,03 ευρώ.

Εθνική (ουδέτερη): 2,76 ευρώ.

Πειραιώς (ουδέτερη): 3,25 ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 11 Δεκ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.