ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης ελληνικών τραπεζών-«σκληρού» τραπεζίτη

09:00 - 23 Ιαν 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης ελληνικών τραπεζών-«σκληρού» τραπεζίτη
Τα κόκκινα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στη Φρανκφούρτη με τον νέο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία.

Το Προεδρείο της Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα συζητήσει τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, αλλά και τις προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Νίκο Καραμούζη, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα μεταβούν στην έδρα του εποπτικού μηχανισμού και θα παρουσιάσουν στο νέο πρόεδρο του SSM, αναλυτικά, τα σχέδιά τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε βάθος τριετίας.  Αντίστοιχα θα ενημερωθούν για τις διαθέσεις του επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών, αλλά και όσα θα πρέπει ακόμη να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον Αντρέα Ενρία, τον οποίο συνοδεύει η φήμη του σκληρού τραπεζίτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων του και την τοποθέτηση επόπτη σε μια μικρομεσαία ιταλική τράπεζα, την Banca Carige. Η απόφαση αν και ειλημμένη δεν είναι παρά επιβεβαίωση του ότι ο Ιταλός επόπτης δεν είναι διατεθειμένος να χαριστεί.

 

Η συνάντηση γίνεται ενόψει της ανακοίνωσης από τον SSM στις τράπεζες των κεφαλαιακών αναγκών της τρέχουσας χρονιάς στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process), γνωστής ως SREP. Πρόκειται για μια μόνιμη διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας ο SSM ανακοινώνει ξεχωριστά σε κάθε τράπεζα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που αναλογούν την τρέχουσα χρονιά.

 

Οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις που υπολογίζει ο επόπτης για κάθε τράπεζα, θα πρέπει φέτος για πρώτη φορά να συνεκτιμήσουν και την υποχρέωση για κάλυψη από προβλέψεις και του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αρχής γενομένης από το 2019. Η επιταγή για 100% κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις, από το επίπεδο του 50% που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, εκτείνεται σε ορίζοντα έως και το 2026, αλλά η σχετική απόφαση της EKT, τίθεται σε εφαρμογή από φέτος και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα πιέσεων για άμεσο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει κάθε χρόνο να υπολογίζουν ένα επίπεδο προβλέψεων προκειμένου να καλύψουν σταδιακά σε βάθος οκταετίας τα κόκκινα δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:00 - 23 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.