ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Αναβαθμίζει Alpha Bank και Eurobank λόγω βελτίωσης κόστους κινδύνου

12:55 - 11 Φεβ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
UBS: Αναβαθμίζει Alpha Bank και Eurobank λόγω βελτίωσης κόστους κινδύνου
Σε αναβάθμιση της σύστασης μετοχών των Alpha Bank και Eurobank και αλλαγή της τιμής στόχου, προχώρησε η UBS.

Ειδικότερα, αναβαθμίζει σε “buy” από “neutral” τη σύσταση για την Αlpha Bank, μειώνοντας όμως την τιμή-στόχο στα 1,27 ευρώ ανά μετοχή από 1,43 ευρώ προηγουμένως. Αυτήν την ώρα η μετοχή της Alpha Βank διαπραγματεύεται στα 0,9410 ευρώ.

 

Για την Eurobank η σύσταση αναβαθμίζεται σε “buy” από “neutral”, με αύξηση της τιμής-στόχου στα 0,78 ευρώ από 0,55 ευρώ προηγουμένως. Η μετοχή της Eurobank κινείται αυτή την ώρα στα 0,5490 ευρώ.

 

Σταθερά Εθνική - «Πώληση» Πειραιώς

 

Στην ίδια έκθεση ο οίκος διατηρεί σύσταση «ουδέτερη» για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με την τιμή στόχο να τίθεται στα 1,15 ευρώ έναντι 1,07 ευρώ. Αντίθετα σύσταση «πώληση» θέτει για την Πειραιώς για την οποία η τιμή στόχος κατεβαίνει στα 0,48 ευρώ από 0,71 ευρώ.

 

Ο τραπεζικός κλάδος

 

Η έκθεση του οίκου επισημαίνει ότι την τελευταία χρονιά οι μετοχές του κλάδου κατέγραψαν πτώση από 40 έως 75%, ενώ ακολούθησε νέα πτώση της τάξης του 10% από τις αρχές του έτους έως σήμερα. Οι εξελίξεις έχουν κάνει τι τιμές κάποιων μετοχών να δείχνουν σχετικά φθηνές με τον δείκτη τιμής/ενσώματη λογιστική αξία (Τ/ΤΒV) στο 0,3 με βάση τις προβλέψεις για το 2019 και προφανώς καλά περιθώρια ασφαλείας σε ότι αφορά τα κεφάλαια.

 

Ωστόσο η UBS υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για όλους τους παίκτες. Προτιμά τις Alpha Bank και Eurobank βλέποντας βελτίωση σε ότι αφορά το κόστος κινδύνου (CoR) και περιορισμένα ρίσκα για κεφαλαιακές ελλείψεις. Έτσι ξεκινά κάλυψη για τους δυο τίτλους με σύσταση αγοράς. Καλύπτει και την μετοχή της Εθνικής με σύσταση «διακράτηση», ενώ για την Πειραιώς επιλέγει την σύσταση «πώληση» επικαλούμενη κεφαλαιακούς προβληματισμούς.

 

Τα βασικά συμπεράσματα της UBS είναι:

 

α) η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs προγραμματίζεται να συμβεί παράλληλα με την αποκλιμάκωση του κόστος κινδύνου (CoR) και με μεταφορά των πιο προβληματικών NPEs σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV). Ο περιορισμός των ροών δανείων που κοκκινίζουν εκ νέου και η ισχυρή επενδυτική όρεξη για κόκκινα δάνεια θα πρέπει να δράσουν ως επιπλέον «ούριος άνεμος».

β) η συμμετοχή στα SPV θα προκαλέσει κεφαλαιακές απώλειες σε όλο τον κλάδο αλλά τα ρίσκα είναι περιορισμένα για τις τράπεζες (εξαιρουμένης της Πειραιώς) εξαιτίας οργανικών κεφαλαιακών μαξιλαριών (Alpha Bank και Εθνική) ή εξαιρετικά τονωμένων δεικτών (Eurobank).

γ) Τα κέρδη προ προβλέψεων (PPP) αναμένεται να είναι αδύναμα (13% μέση πτώση το 2019-20) κυρίως εξαιτίας της πίεσης από τα NPEs. Ωστόσο τα λειτουργικά έσοδα θα ανακάμψουν (11% κατά μέσο όρο την περίοδο 2021-23) στηριζόμενα από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) και την καθαρή αύξηση του δανεισμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.