ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Νόμος Φλαμπουράρη»: Τι λένε οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια

13:07 - 03 Μαρ 2019 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Νόμος Φλαμπουράρη»: Τι λένε οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλο κομμάτι της συζήτησης μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων ελληνικων συστημικών τραπεζών στο τέταρτο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.

Οι τραπεζίτες μίλησαν για τις δύο συμπληρωματικές προτάσεις, τη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τα κομβικά σημεία του «νόμου Φλαμπουράρη», όπως τον χαρακτήρισε αστειευόμενος ο Παύλος Μυλωνάς.

Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Πειραιώςείπε ότι «Δεν πιστεύω ότι τα κόκκινα δάνεια τα οποία είναι μεγάλα μας εμποδίζουν να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία. Με το νέο πλαίσιο θα είναι πιο ισότιμος ο τρόπος αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Οι συνεπείς έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα γιατί έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των τραπεζών, δεν ισχύει το ίδιο για τους μη συνεπείς».

Ο Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την κυβέρνηση έκαναν λόγο για το «νόμο Φλαμπουράρη». Πρόκειται, είπε για ένα «πολύ σύνθετο θέμα. Η γενική ιδέα είναι οι δυσκολίες αποπληρωμής από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και η στήριξη από τα τρία μέρη με κούρεμα τράπεζας, επιδότηση από το κράτος και περιορισμός δαπανών του δανειολήπτη» και συνέχισε ότι «πάμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα και εκεί είναι δύσκολο γιατί είναι τεχνικό θέμα».

Ερωτηθείς αν ο νόμος θα δημιουργήσει πάλι κακοπληρωτές είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει» και ότι η ημερομηνία θα αποτελέσει το σημείο «κλειδί», πρέπει να τηρηθεί από όλους και δεν μπορεί κανείς να λαϊκίζει γύρω από αυτήν αποσκοπώντας σε πολιτικά συμφέροντα.
Ο Βασίλειος Ψάλτης, CEO της Alpha Bank δήλωσε ότι «και οι δύο προτάσεις αφορούν τιτλοποιήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι συμπληρωματικά σχήματα. Η πρόταση της ΤτΕ αφορά τη φορολογία, τη μείωση πιστότητας και την καλύτερη ποιοτική διάρθρωση των τραπεζών. Εμείς, επιλέγουμε και τα δύο σχήματα». 

Ο Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank, εξήγησε ότι «Στόχος αποτελεί ο περιορισμός των κόκκινων δανείων έως το τέλος του 2019 που τώρα είναι στο 37%, προκειμένου να φτάσει στο 15% και σε μονοψήφιο νούμερο μέχρι το 2021. Λόγω μείωσης των κόκκινων δανείων θα προκύψει κερδοφορία σε υψηλά επίπεδα με διψήφια απόδοση στα κεφάλαια της τράπεζας».

Χαρά Κάνδηλα

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 13:10 - 03 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.